Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockat vittne berättade: ”Jag uppfattade som att han vara död”


19-åringen satt chockad i en bil och såg på. Hur ynglingen förföljdes av fem, sex man.
Hur han slogs ner med en påk och försvann i en skur av slag, sparkar och hoppningar.
- Till att börja med försökte han skydda sig, men sen låg han bara still. Jag uppfattade att han vara död, att de dödat honom, berättade den 19-åriga kvinnan i rätten.

19-åringen var ett drömvittne. Eftertänksamt och noga berättade hon vad hon sett. Tänkte efter, korrigerade och var självkritisk.
Dessutom hade hon vid upploppet vid Busstationen under fjolårets Falukalas känt ingen en av dem som deltagit i överfallet.
Och gått hem och letat rätt på honom i en skolkatalog.
Den flyende var en 17-årig kamrat till de åtalade.
Han visade sig vara rena mardrömsvittnet.
En bit in i vittnesmålet beordrade lagman Lars-Erik Bergström stopp.
- Nu ska vi ta en paus. Under den ska du gå och tänka över vad du säger. Det är ganska kännbara för straff att sitta och ljuga i rätten!
I förhör har 17-åringen berättat hur han följt med de åtalade, gömts sig tillsammans med dem i buskarna vid gångvägen mot stationen och sen varit med i själva överfallet. I förhören pekar han ut alla tre för våld mot offren.
I rätten kom han med en helt ny version. Hur han stått och väntat med vännerna när ett främmande gäng överfallit dem.
Han hade inte sett någon av vännerna slå ett enda slag!

Ny version

17-åringens nya version är så olika andra vittnens, exempelvis vad 19-åringen som pekade ut honom berättat, att det är uppenbart att 17-åringen inte talade sanning i vittnesbåset.
Trots lagman Bergströms varningar vidhöll 17-åringen ändå i huvudsak sin nya version. Om detta leder till anmälan om mened beror antagligen på utgången i målet.
17-åringen var inledningsvis misstänkt för delaktighet i våldet.
Det gällde också nästa vittne som även han svävade på målet och ändrade sin version till att passa de åtalades. Dessutom svek minnet påtagligt.

Flydde

Ändå gav han åklagaren några pusselbitar.
Jo, den åtalade 22-åringen var arg över att ha fått stryk och skulle möta motståndarna där överfallet sen skedde. Ja, de båda andra åtalade var också där. Vittnet var också klar över sin egen roll.
- Jag var där av säkerhetsskäl, förklarade han och fick frågan om han skulle ingripa om det skulle bli slagsmål.
- Ja, exakt.
Vilket fick kammaråklagare Kristina Modig att fråga hur det då kom sig att han blev rädd och flydde när det sen faktiskt blev slagsmål. Rättegången fortsätter nästa vecka.

GUBB JAN STIGSON