Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer Gruhs har fokus på det som händer lokalt

Från och med den här veckan kan DD:s läsare ta del av texter skrivna av en ny krönikör, Christer Gruhs.

DD:s chefredaktör Göran Greider har engagerat honom.

– Jag tycker att Christer är en så bra skribent, säger han.

De två presenterar DD:s nya satsning vid kaffebordet på verandan hemma hos Göran Greider i byn Hagen.

Christer Gruhs har en bakgrund inom dalapressen sen mer än 50 år. Han har varit knuten till Dalarnas Tidningar.

Men han började en gång som lokalredaktör för DD i Björbo och Dala-Floda. Sen gick han över till Falu-Kuriren. Under tre år jobbade han på läns­styrelsen. Från 1994 till 2013 var han chefredaktör och politisk redaktör på Dalarnas Tidningar. Han skriver om det som händer i det lokala samhället och han är välbekant för läsare i Dalarna. I somras gick han i pension.

Han och Göran Greider har mötts i olika medie­sammanhang i Dalarna genom åren. De är också bägge bosatta i Gagnef, Göran Greider i Dala-Floda och Christer Gruhs i Mockfjärd och Björbo.

– Jag har alltid sagt till Christer att om han slutar på Falu-Kuriren så kan han väl skriva för DD, säger Göran.

Christer Gruhs krönikor kommer att publiceras på sidan 3 som tillhör led­ar­sidorna. Men det innebär ingen ny uppläggning. Den officiella ledaren ligger fortfarande på sidan 2.

– Felet alla gör med ledarsidor är att man ser bara på att det är rätt politisk färg. Är det en bra text så blir den läst. Det spelar ingen roll om den handlar om politik eller köttbullar. Det är därför jag skriver om trädgård och om min hund, säger Göran Greider.

Han har tidigare öppnat ledarsidan för skribenter från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Han väntar sig en och annan läsarreaktion, eftersom Christer Gruhs inte är socialdemokrat och är förknippad med DD:s konkurrent.

– Men jag tror inte att folk i Dalarna uppfattar honom som en borgerlig skribent. Går man till grannen och frågar så vet alla vem Christer är. Det är viktigt med en bra penna, att skribenten är där för pennans skull och inte för åsikten. Men det kan bli kul att se hur folk reagerar.

Christer Gruhs säger att han ser sig själv som liberal.

– Jag har de grund­värderingarna. Jag har som politisk redaktör anklagats för att vara både socialdemokrat, center­partist och moderat. Men jag har sett till sakfrågorna och sakernas lösning med samarbete och sunt förnuft. Inte till det partipolitiska.

Även i fortsättningen kommer han att fokusera på det lokala och det regionala.

– Ska landsbygden över­leva så måste det skapas jobb. Är det bara pen­sionärer kvar så blir det inget levande samhälle, säger Christer Gruhs.

Landsbygdens överlevnad är en fråga som är på väg upp på den politiska agendan i Sverige, anser Greider.

I dag talas det även mycket om krisen för pappers­tidningen. Men Göran Greider tror på tidningarnas framtid.

– Den text som står i en tidning kommer man att vilja ha under överskådlig tid. Det finns en övertro på sociala medier. Det är för mycket medieutbud i dag, ett ständigt brus. Just därför är enskilda skribenter en slags trafikpoliser- någon man känner igen, säger han.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se