Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christina Knutsson under internationella Aidsdagen

Den som lever med HIV lever också med andras fördomar om sjukdomen. Det säger Christina Knutsson, hivsköterska på infektionskliniken i Falun.
- De flesta hivpositiva som kommer till kliniken lägger locket på även inför sina anhöriga om sjukdomen.

Den 1 december varje år är internationella aidsdagen. I Sverige är temat för andra året i rad stigma och diskriminering av hivpositiva.
För Sveriges runt 5 000 hivpositiva är den uttalade diskrimineringen ett påtagligt problem oavsett om de möter den inom vården, i arbetslivet eller på fritiden, betonar Maria Kivi, HIV/STI samordnare där STI står för sexuellt överförbara sjukdomar.
I Falun uppmärksammades internationella Aidsdagen med ett informationstält på stora torget och avslutades med fackeltåg och en kärleksgudstjänst i Kristine kyrka på kvällen.

Fick information

Även om kylan fick många att skynda sig över torget så stannade en och annan för att få information, berättar Annika Betsén, kurator på STI-enheten och infektionskliniken. Hit kommer ett 80-tal hivpositiva från länet regelbundet.
- För en del kan vi vara de enda de kan tala öppet med, säger Christina Knutsson.
Morgan Norman, RFHL, lyfter fram samarbetet mellan landstinget, Svenska kyrkan, studieförbundet Sensus och frivilligorganisationerna RFSL, Riksförbundet för homo- bi- och transpersoner och RFHL, Hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, inför arrangemanget.

Skyldig berätta i vården

Som hivpositiv är man skyldig att berätta det när man besöker vården och då är det viktigt att få ett bra och fördomsfritt bemötande, betonar Christina Knutsson.
- Så är det inte överallt i dag och därför kommer vi att starta en utbildning för vårdpersonal.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se