Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkel för bokmalar

När läste du en bok senast? I bokcirkeln som hålls på biblioteket, läser deltagarna tre böcker per termin, samtalar och diskuterar kring de olika böckerna.

– Det brukar bli spännande diskussioner, ofta kan deltagarna återknyta en händelse ur boken till sitt eget liv, berättar David Lundgren, bibliotikarie.
Cirkeln på Smedjebackens bibliotek rullade igång på allvar under våren 2010. Deltagarna träffas tre gånger under våren och tre gånger under hösten, däremellen slukar de böckerna som de i samråd med kursledaren väljer ut.
– Vi brukade ha olika teman när det kom till att välja ut böcker för bokcirkeln. Vi har haft ”Nordiska författare” och ”Svenska kvinnliga författare”, på senaste tiden har dock deltagarna fått vara med och lämna synpunkter på vad vi ska läsa, så har jag valt ut något som jag tror skulle passa, berättar David Lundgren.

Han tar fram broschyren som tydligt visar vilka böcker som gäller för vårterminen 2013,
– Deltagarna ville läsa något av en kvinnlig författare, då valde jag ut ”Grand final i Skojarbranschen” av Kerstin Ekman, så ville de läsa något med lite spänning och romantik, då kom jag och tänka på ”Mörkt vatten” av Joyce Carol Oates, slutligen eftersökte deltagarna någonting med humor i, då valde jag att plocka fram ”Hallonbåtsflyktingen” av Miika Nousiainen, säger David Lundgren.

Bokcirkeln lockar mest äldre personer, främst kvinnor i åldern 50 och uppåt. Deltagandet är fritt,
– Det är absolut inget tvång att vara med i bokcirkeln, man kan vara med en gång och sedan kanske inse att det inte var någonting för mig, då har man iallafall prövat på, säger David Lundgren.
Just nu består bokcirkeln bestående av fem stycken bokentusiaster som träffas i bibliotekets kök, fikar och samtalar om den bok de alla läst till träffen.

Annelie Tjärnström är en av dem, hon har varit med i bokcirkeln sedan starten och tycker det är jätteroligt.
– Bokcirkeln betyder massor, här kan vi träffas och prata, diskutera och ge våra synpunkter på boken vi alla läst. Här får man dessutom chansen att upptäcka nya författare och läsa böcker som annars aldrig skulle bli lästa.

Hon minns en gång då cirkeln skulle läsa en bok skriven av självaste Björn Ranelid, något som hon var mycket skeptisk till.
– Men jag läste boken, och tyckte faktiskt att den var riktigt bra, kan du tänka dig ?
– Jag var den enda i bok-cirkeln med denna åsikt, skrattar Annelie Tjärnström.

Hon tycker dock det är lite synd att gruppen blivit så liten,
– Från början var vi tio stycken som träffades, då var det också lite spritt i åldrarna, det skulle vara roligt om det kom in lite ungt folk i gruppen igen, säger Annelie Tjärnström.

Klara Johansson