Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clas Léman både bygger och inreder sitt hus - med trä och sten i harmoni

Det är inte ofta man träffar en man som tycker lika mycket om att bygga hus som att inreda dem. Clas Léman i Siljansnäs är en sådan man.
Timmer och sten är hans favoritmaterial - både utomhus och inomhus.

Tjocka timmerstockar, utskjutande tak med korsade vindskivor. Det ser nästan lite norskt ut och det infinner sig en viss "hytte-känsla" när man kommer hem till Clas Léman i Siljansnäs.

– Det stämmer. Jag har haft stuga i Trysil och inspirerats en hel del av hur de bygger där, bekräftar Clas där vi står nedanför det senaste tillbygget - en stor altan med pelare av metertjocka timmerstockar som han och pappa Birger byggde för två år sedan.

Fortfarande är stockarna ljusa till färgen, men tanken är att väder och vind ska ge både altan och det egendesignade räcket den grå patina som han är så förtjust i.

– Jag gillar verkligen grått timmer! konstaterar han med eftertryck.

I tio år har Clas Léman byggt om, byggt till och renoverat det fritidshus som familjen lät bygga 1990 på tomten bredvid mormor och morfars hus på höjden av berget i Siljansnäs.

Nu är han äntligen färdig och har skapat ett unikt och harmoniskt hem till sig och barnen. Varenda liten list är på plats och varenda spik är islagen.

– Det känns riktigt bra att vara klar. Nu ska jag njuta - bara jag byggt en balkong utanför sovrummet, tillägger han.

Men sen är det klart - det lovar han.

Jag har haft stuga i Trysil och inspirerats en hel del av hur de bygger där.

Nu ska ingen tro att det varit en byggarbetsplats hemma hos familjen Léman de senaste tio åren.

– Nej, när jag gör något är jag oerhört effektiv. Det är fullt ös tills det är klart. Sen är det lugnt fram till nästa projekt, säger Clas.

Ofta är det vardagens behov som styr både bygge och inredning.

– Jag satt och tittade på tv en kväll och insåg att jag behövde ett sideboard till min kaffemugg. Nästa dag tog jag in en fin stock som blev perfekt.

– Lampan där i hörnet är också en egen design. Jag behövde ljus och tog en mindre stock som jag fräste ett hål i för sladd och så på med en skärm.

Vinstället - som också är ett bord - kom till på samma sätt. Ett behov som Clas löste med ett av de två material som han gillar mest - timmer.

Soffbordet däremot har förlagan i ett hotell i Österrike vars hemsida han tittade in på.

Ett stort antal vedträn av al har kapats av i lagom höjd och ställts på högkant med ett tjockt rep lindat runt ett par varv. Ovanpå ligger en specialbeställd glasskiva.

– Jag hade ju alved i vedboden som jag aldrig kommer att använda då jag inte har någon bakugn och vedens gråa ton passar perfekt.

Hela hemmet präglas av Clas egna smakfulla lösningar som säkert skulle uppskattas av fler - men inte ens släkt och vänner får några hårda egendesignade paket i julklapp.

– Nej, jag gör saker som jag behöver och tycker är snyggt. Det är viktigt för mig att ha ett harmoniskt hem och timmer och trä ger mig ro. Så enkelt är det, säger han och drar med handen över det stora timmerbordet i köket.

Det är också i köket som hans två favoritmaterial möts på ett något spektakulärt sätt.

Ena köksväggen har stora naturstenar inmurade i väggen - handplockade av Clas själv i Grävs grustag som även är källan till de stenar som ligger längs husgrund och trapp utomhus.

Och i stället för köksskåp över arbetsbänk och diskho, har han förankrat fyra halva timmerstockar som hyllor.

Det var aldrig någon tvekan om hur han ville ha det nya köket och inte heller någon tvekan om vem som skulle göra jobbet.

– Det gjorde jag själv. Jag är utbildad murare så det var självklart. Timringen är i princip det enda jag fått hjälp med av Anders Tägt och Pecka Sjöns här från Siljansnäs.

– Annars så snickrar jag allt. Jag är nog lite av en ensamvarg som gillar att göra jobbet själv.

Det är viktigt för mig att ha ett harmoniskt hem och timmer och trä ger mig ro.

Som ung var annars planen att bli fotbollsproffs - och han var också på god väg.

– Jag spelade i både pojk- och juniorlandslag och var faktiskt och provspelade för Svennis när han var i SL Benfica i Portugal. Tyvärr så bröt jag samma ben tre gånger under ett år och efter det var fotbollskarriären över.

I dag arbetar Clas både som murare och vd i det egna företaget Svenska Storgolv AB som har cirka 15 personer anställda.

Tränar gör han också regelbundet - dock inte fotboll utan löpning och skidåkning på längden. Och gamla längdskidor i trä finns också som en återkommande inredningsdetalj.

Det samma gäller för vedträn som han inte bara bygger soffbord och eldar i spisen och kaminerna med - utan också gör installationer av i korgar och på hyllor.

– Jag har förstått att jag kanske inte riktigt är som andra män. Jag gillar både att bygga och att inreda och åker gärna till Ikea och bara tittar, säger han och ler lite.

Frågan är då om Clas Léman i Siljansnäs verkligen kan slå sig till ro nu när hemmet är färdigt?

– Absolut! Inga problem. Mitt nya projekt blir att utveckla företaget.

– Men senare i livet så vill jag hitta ett riktigt gammalt grått timmerhus att bo i med all den gamla charmen - och trådlösa lösningar som ger mig tillgång till ny teknik utan att den stör!

FAKTA:

Denna artikel publicerades i helmagasinet Pralin, november 2013. Huset är just nu till salu: http://www.lansfast.se/hitta/villa/dalarna/leksand/siljansnas/grannhagsvagen-4/4e6rpgrf7haskg