Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clas Yngström blir legendar i hall of fame

Johnny Winter, Eric Clapton, Muddy Waters... och nu Clas Yngström.
På måndag blir gitarr-legendaren från Dalarna utnämnd till "Legendary blues artist" i amerikanska Blues hall of fame.

– Nu jäklar går gagerna upp! skojar Clas Yngström när DD når honom på telefon.

Organisationen Blues hall of fame har redan utnämnt Clas till "Master blues artist", en utmärkelse han fick samtidigt som Sven Zetterberg 2012, men nu får han alltså rankingen "Legendary" som är den högsta rankingen man kan få.

– I USA gillar man ju sånt här, att dela ut guldstämplar och sånt. Det är väl egentligen inte riktigt min grej, men man blir ju väldigt glad över att nån uppskattar det man gör, det kan jag inte sticka under stolen med. Det är väldigt häftigt, jag blir lite mallig nu ett tag, det är en grej att lägga ut på skrytbook.

Hur stor är du som artist i USA?

– Jag har ingen aning om hur det här har gått till, det är ganska ofattbart, men USA är ju så stort att även det smala kan nå många människor. Jag har väl en viss publik där, framför allt i södra USA, men det är ju inga arenaspelningar direkt. Det sprids nog mycket via bluesradio, bluespoddar, bluesmagasin och sånt.

Clas Yngström kommer att få sin utmärkelse på måndag, den 5 januari, i samband med att han arrangerar Trettondagsblues på Mimos i Falun. Då kommer den svenska representanten för Blues hall of fame att vara på plats.

Förutom Clas själv så kommer Cecilia Ringkvist (som även kommer bli invald i Blues hall of fame som "Great blues artist"), Jaan Platman, Ulf Åhman med flera att finnas på plats för att spela blues natten lång.

– Det blir alltifrån stilla blues med mig och Cecilia till riktigt punkig blues med tidig Dylan och sånt. Och sen blir det jam senare på natten.