Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coachning mot bättre vetande
Två saker kan ha påverkat min ouppmärksamhet; det hysteriska tempot i tv-studion och när jag skruvade av locket på termosen. För jag uppfattade inte om man samtalat med de coachade. Det var oklart om någon inspirerats till handling. Jag förstår att man kan få trivselfaktor och snurr på själva coachandet, men kan Kalle som fått mod att förverkliga sina drömmar klara sig på sin verksamhet?
Det sägs att vi människor bär på ett skydd mot påverkan. Tänk om allt coachande bryter ned den motståndskraften eftersom den coachade lätt förförs av tanken på att någon verkligen bryr sig.

Det coachivrarna i tv-soffan uttryckte bottnar inte i den personliga existentiella utvecklingen utan i optimeringen av vissa kompetenser som företag kan ha nytta av.
Men handlar inte coachningens framgång om att vi vill vara öppna och fria att välja våra egna vägar och att det är viktigt för självbilden och den egna utvecklingen att det är jag själv som styr min tillvaro.
Vi kanske krymper i stället när andras idéer till stor del formar vår identitet, när vi till exempel låter normerna på en arbetsplats styra våra värderingar och drömmar.

När du kompromissar tappar du kreativitet och glädje. Du blir halv när du gör saker du inte vill och det skapar stress och till och med rädsla.
Vad vill DU? Det coachade anslaget ligger i tiden. Att få en persons fulla uppmärksamhet kan skapa en känsla av frihet. Men om utgångspunkten är att fungera optimalt i linje med verksamhetens mål är också manipulation en del av verksamhetens strategi i mötet med dig. Här finns en risk att den egna personliga utvecklingen hamnar långt ner på listan.
Förresten, hur coachar man en kulturinstitution när traditioner och ramar börjat ärga? Vad går förlorat när administration och regler sväller till principer?

Förändringar har sitt pris, inte minst på det känslomässiga planet. Och apropå stundande val-rörelse och oavsett vilka som får makten, så behöver solidaritetsfrågorna genomleva stora förändringar. Men stora förändringar är knappast valfläsk och det kortsiktiga fortsätter föda problem.
När tankarna skingrats tog jag med mig termosen och kaffekoppen och gick ut och satte mig ner med en talgoxe. Jag tolkade coachningen från den lilla fågeln som att var och en bär svar på sitt sätt.

Martin Lindström

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel