Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelväg får ny slinga

Nu börjar den nya gång- och cykelbanan mellan Grycksbo och Bergsgården ta fart.
Eller åtminstone har så kallade ”stakkäppar” satts ut längs den.

Det var i slutet av juli som DD träffade paret Karl-Erik och Inger Runnvik, som då hade fått stöd av regeringen gällande deras överklagande till Trafikverket om en gång- och cykelväg – en slinga som hade planerats att bland annat gå över deras tomt.
Ett av parets förslag var då att gång- och cykelvägen i stället kunde dras längs den mindre, redan befintliga, asfalterade vägen som går strax nedanför deras tomt.
Och det ser ut som att paret har fått gensvar från Trafikverket. I alla fall om man får tro de stakkäppar som satts ut.
Torbjörn Karlsson vid Trafikverket var den som hade hand om ärendet tidigare. Nu ligger det i stället på Niklas Linnséns bord.
– Det stämmer att vi satt ut stakkäppar längs den planerade gång- och cykelvägen. Det är något som kallas vägområdesgräns som är till för att markera den mark som tagits i anspråk för att bygga cykelvägen.
Käpparna är även till för att bland annat kunna planera den kommande avverkningen av skog, förklarar han.

När DD skrev om ärendet första gången skulle arbetsplanen för gång- och cykelbanan planeras om i samråd med dem som överklagat.
– Vi för en dialog med en fastighetsägare, där har vi korrigerat en del av den planerade gång- och cykelvägen för att hitta en annan teknisk lösning. Det har betytt att vi inte behöver ta lika mycket mark i anspråk och har hittat en lösning som har de funktionerna vi söker efter till en gång- och cykelväg.

Gång- och cykelvägen ska gå mellan Grycksbo och Bergsgården, vilket är en slinga på totalt fyra kilometer. Redan år 2006 fanns det planer på byggnationen och en förstudie genomfördes av Trafikverket år 2010.
Enligt Trafikverkets hemsida ska ”värdering av mark och överenskommelser med markägare” påbörjas i november. Det är även från och med november fram till februari nästa år som planeringen för avverkning av skog ska genomföras.
Själv bygget ligger dock något längre fram i tiden, menar Niklas Linnséns.
– Tänkt byggstart är efter snösmältningen i vår. Men innan dess ska cykelvägen upphandlas. Men upphandlingsprocessen har också sina hålltider med entreprenörer och skog som ska ner.
Upphandling av entreprenör förväntas enligt Trafikverkets hemsida vara klart till februari nästa år. Niklas Linnsén säger även att de hoppas på att gång- och cykelvägen kommer ut på upphandling vid månadsskiftet november-december.
– I alla fall i god tid före jul.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se