Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar som sadlar om

/

Smart Fart blåser nytt liv i gamla cyklar.

Annons

Frågan är om det är en cykel eller skrothög? Det finns liksom inget mitt emellan. Antingen ligger den slängd eller så står den på sniskan i cykelstället, i källarutrymmet eller vid en stolpe, hängandes eller halvliggandes med skevt bakhjul. När älven eller sjön rensas är det oftast cyklar som fyller containers. De återvinns senare som metall.

Men, man kan också göra som Kopparstaden i Falun. Förra året fick Kopparstadens marknadschef Elke Herbst och projektledaren Stefan Carlsson en idé om att öppna en cykelverkstad för bostadsbolagets alla övergivna cyklar i området. I två månader har nu stänkskydd rätats ut, ekrar polerats och ny luft pumpats i däck.

– Vi har identifierat ett problem som vi vänt till en möjlighet. Istället för att skicka övergivna cyklar till tippen så återvinner vi dem och ser till att de skapar nytta i samhället, säger Elke Herbst.

När den en gång övergivna cykelns kedja är sträckt, däcken lappade och ramen omlackerad ska vem som helst i Falun kunna låna den. Måndag 7 september var de första returcyklarna klara för utlåning vid Bobutiken vid Stora torget. Uppväckandet av tillknölade hojjar sker i Returcykelverkstaden på Slaggatan i Falun. Smart Fart har börjat rulla.

– Miljömässigt ser vi bara fördelar. Ju fler som får tillgång till en lånecykel desto fler kan välja att ställa bilen. Självklart är det positivt för folkhälsan om fler har möjlighet att röra på sig utomhus. Även när vi ska integrera nyanlända kan våra cyklar vara bra att ha tillhands, säger Elke Herbst.

Falu kommun, som på senare år byggt ut vägnätet för cyklister, delfinansierar projektet och på returcykelverkstaden får hyresgästen och numera verkstadschefen Ebrima Savage sällskap av ett antal praktikanter via kommunens arbetsmarknads- och integrationskontor. Tanken är att det ska bli ett företag som står på egna ben.

Smart Farts första kund, Sofia Wiren knackar på verkstadens dörr. Hon kommer från Stockholm och har börjat studera på Högskolan i Falun.

– Jag behöver en cykel omgående, en bra och säker. Jag hittade en på Blocket men den såldes till någon annan, säger Sofia Wiren.

– Jag fixar en bra cykel till dig till på fredag. Vad tror du om den där röda? säger Ebrima Savage och pekar på en hög med delar som ligger på golvet.

Men vad säger de andra cykelhandlarna?

– Det är viktigt för oss att vi inte konkurrerar med de kommersiella aktörerna. Olackerade Smart Fartcyklar säljer vi till självkostnadspris och i verkstaden tar vi bara emot Smart Fartcyklar för reparation. Berörda företag inom cykelbranschen har informerats om Smart Fart i förväg och är väldigt positiva till projektet. Vem vet, vi kanske kan få upp intresset för cykling än mer här i vår stad, säger Elke Herbst.

Annons