Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykling och simning - en fortsatt trend

Trenden kring cykling och simning som ungdomssport i Dalarna har sjunkit de senaste tio åren. Men i Falun syns inte tappet alls.

Att träna och tävla i cykling och simning har minskat för barn och ungdomar i åldrarna 7 till 20 år i Dalarna, de senaste tio åren, enligt Riksidrottsförbundet. Den minskade aktiviteten handlar bland annat om ett svagare intresse för tävling, menar Eva Lignell, verksamhetsledare i Dalarnas Idrottsförbund.

– Det är en enorm tillströmning av barn och unga som vill cykla och simma men det är ett svagare intresse för tävling så någonstans när verksamheten blir mer organiserad så glesnar det ur. Det är ett tapp från ungefär 12 års ålder, säger Eva Lignell, verksamhetsledare i Dalarnas Idrottsförbund.

LÄS MER: Alla stora sporter tappar

Hon tror att de starka cykelklubbarna som finns i bland annat Falun, Rättvik och Borlänge i Dalarna betyder mycket men hon poängterar att alla föreningar har en utmaning och det är att se över vilken verksamhet man erbjuder, då alla ungdomar måste få hålla på oavsett ambition.

– Föreningar som har mer organiserad verksamhet har större möjlighet att ta emot och behålla barnen. Klubbarna i Dalarna är på tå och är öppna för att lyssna och möta de behov som finns i samhället, det är helt i linje med Riksidrottsförbundets arbete.

LÄS MER: Antalet fotbollslag i Dalarna har nästan halverats under 2000-talet

Trots de sjunkande siffrorna så har cykling för unga blivit allt mer populärt i Dalarna sedan 2011. Falu Cykelklubb ser att trenden hittat tillbaka, dels eftersom att ungdomar har flera stora förebilder som är aktuella i cykelvärlden idag. Bland annat Jenny Rissved från Falun som tävlar i OS i Brasilien.

Falu Simsällskap märker inte heller av tappet då ungdomsverksamheten är stor.

– Vårt problem är att vi måste säga nej till ungdomar som vill simma hos oss då bassängutrymmet är för litet, säger Tomas Viker, klubbchef Falu Simsällskap.

Däremot har Falu Simsällskap precis som de flesta föreningarna, svårt att få äldre ungdomar att hålla igång träningen och stanna kvar i klubbarna. Men de jobbar ständigt med att brädda den verksamheten.

– Det är en utmaning att låta simningen bli en motionsidrott för de äldre ungdomarna, säger Tomas Viker.