Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cynthia Dizon von Schultz återgår till sitt gamla yrke som undersköterska

Efter två år tyckte Cynthia Dizon von Schultz att det var dags att gå vidare, och när Mark Ndikumana dök upp och hade samma tankar och idéer som hon fanns ingen tvekan.
- Jag lämnar över galleriet till Mark, han får min lokal, säger Cynthia som nu flyttar till Ludvika och ett arbete hos Ludvikahälsan.

Galleriet längs Åsgatan, Dizon von Schultz Art Gallery, har utvecklats till att bli en mötesplats, mellan olika kulturer, musikstilar och människor. Det är Cynthia Dizon von Schultz som under två års tid drivit verksamheten, varav det sista året i nuvarande lokaler.
- Det har inte varit något åtta till fem jobb, säger Cynthia som erkänner att det tagit kraft och energi av henne.
Men där mötena med människorna gett henne kraft. Och även om verksamheten kostat henne mer än den gett ekonomisk så har hon på känsloplanet blivit rik.
- Jag har träffat många människor som blivit vänner för livet, säger hon och skrattar.
- Det kan ingen ta ifrån mig.
Cynthia har haft en önskan om att verksamheten skulle drivas vidare i samma anda som hon drivit den.
- Platsen behövs, slår hon fast.
I samband med Kulturnatten i höstas korsades hennes vägar med Mark Ndikumanas. Och efter att de två har pratat med varandra och kommit underfund med att de har liknande tankar om verksamheten och hur den ska drivas vidare bestämde sig Cynthia för att överlåta lokal och verksamhet till Mark.
- Jag är lycklig över att du får den, säger hon med adress till Mark.
Själv kommer Cynthia att återgå till sitt gamla yrke som undersköterska och jobba åt Ludvikahälsan.
Mark kommer ursprungligen från Burundi, har bott fem år i Hedemora och jobbar som idrottslärare på Martin Koch gymnasiet och som fritidsledare åt fritidskontoret.
Han har redan nu planer hur verksamheten kommer att utvecklas. En del är att föra in hälsa och friskvård.
Mark är före detta basketspelare och har även tränat en grupp ungdomar i basket. Han vill nu få i gång en streetbasket verksamhet och även få till en fullstor plan att spela på. De kontakter som tagits med kommunen har varit positiva inställda till Marks planer på streetbasket, och han har tre olika platser där det skulle gå att ställa i ordning en spelplan. Han säger att det är viktigt att den ligger centralt.
Mark säger vidare att han kommer att gå ut och söka samarbete med många olika föreningar för att locka dem till lokalen på Åsgatan.
- Det är inte min lokal, den är öppen för alla, säger han.
Verksamheten kommer att lämnas över per den 1 januari. Och Cynthia har en gåva som hon vill dela med sig av till Hedemoraborna innan dess.
- Det blir ett annorlunda luciafirande den 11 december, säger hon.
Bland annat kommer en trumgrupp från Burundi under ledning av Edward Bukuru att medverka. De kallar sig "The Great Artist of Burundi". Emma Lindgren kommer att medverka i dubbla roller, dels som konferencier och dels sjunga Luciasången på italienska. Vidare blir det diktläsning och luciatåg.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se