Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- då kommer krav på ännu fler vargar

Nu riktar Jägarnas Riksförbunds dalaavdelning skarp kritik mot Länsstyrelsen, med anledning av Gällivarevargens flytt till Dalarna. Samtidigt ger regeringens rovdjursutredare stöd till naturvännernas påstående att vargstammen är för liten. Minst dubbelt så många bör djuren vara för att få en genetiskt bra vargstam, menar utredaren.
- Men egentligen betyder det inget för Dalarna. Vi har inte plats för fler nu, säger jägarnas distriktsordförande Malte Sandström.

Det är han som idag kallar Länsstyrelsens beslut att tillmötesgå Naturvårdsverkets krav att flytta vargen till Dalarna en maktdemonstration och värnande av egna intressen.
- Det är helt oacceptabelt att flytta en varg till landets rovdjurstätaste län. Det visar också att myndigheterna helt bortser från miljöministerns intentioner om att vargstammen skall spridas ut. Vi kräver full ekonomisk ersättning för alla direkta och indirekta skador.

Minst 450 djur


Naturskyddsföreningen å sin sida välkomnar idag regeringens rovdjursutredare som ger stöd åt att vargstammen, som den ser ut idag, inte är livskraftig. Stammen bör bestå av minst 450 djur.
- Det är mer än dubbelt så många som riksdag och regeringen har sagt. Det här borde vara dödsstöten för licensjakt på varg, säger Mikael Karlsson, som är Naturskyddsföreningens ordförande.
Fler vargar skulle ge ett bättre inflöde av gener.
- Men det här kanske skulle betyda att fler områden i hela Sverige får varg. Det vore kanske bra för då blir det en annan debatt, tror dalajägaren Malte Sandström. När varg och björn närmar sig storstäderna då är de ju farliga. Men när de kommer tillbaka hit till dalarna - som den där björnen i Stockholm - då blir de tydligen helt ofarliga.

Farlig - eller inte


När det gäller Gällivarevargen har Malte Sandström inte några uppgifter om var den slutligen släpptes.
- Det är märkligt att länsstyrelsen ska ha godkänt utplanteringen. Jag har pratat med ledamöter i den viltförvaltningsdelegation som har att ta liknande frågor, och där finns flera som förnekar att de godkänt ett sådant beslut.
Är du emot varg?

Ingen varghatare


- Nej, jag är djurvän. Jag hatar ingen varg. Däremot hatar jag rovdjurspolitiken.
De 16 revir och varav 13med föryngringar, tror han inte räcker.
- Nej ta området där Lövsjöreviret ligger och där det inte längre skulle finnas någon varg. Men av de sex vargar som fick skjuta där, återfanns tre i just Lövsjöreviret.
När det gäller rovdjursutredningens granskning av björn och lo bedöms de djuren bestå av så stora populationer att de är livskraftiga till skillnad från varg men också järv.
Utredningen presenterar sitt slutbetänkande först nästa år.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se