Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens vansinne – bajstårtor eller barn?

De kinesiska myndigheterna har beslagtagit och förstört 1800 tårtor som Ikea ville ta in i Kina. Bakterier hade hittats i tårtorna. I pressen har de redan kallts ”bajstårtor”.

Jag funderar på att inrätta en vinjett här på ledarsidan som, med anspelning på dagens rätt, kunde heta Dagens vansinne. Just livsmedelsbranschen erbjuder ju så gott som dagligen fantastiska exempel på vansinne. Men vad är sjukast i det här fallet? Att tårtor innehåller skadliga bakterier? Nej, egentligen inte. Det sjukaste är att enorma mängder tårtor transporteras över jordklotet från Sverige till Kina. Det ökar koldioxidutsläppen och försämrar nog dessutom smaken på dessa tårtor.

Det andra vansinnet för dagen – som åtminstone löst är knutet till matkultur – skulle kunna vara historien om stockholmscaféet som portförbjöd barn. För att de stökade till så mycket. Vari består här vansinnet? Egentligen inte i den förtvivlade caféägarens tilltag, utan snarare i det faktum att vissa cafébesökare tycks betrakta ett café som sitt privata vardagsrum. Jag ser framför mig en viss typ av i-pad och i-phoneutrustade medelklassföräldrar som sitter och ringer och uppdaterar sin status medan ungarna flyger runt.

Klart att barn ska få vara på caféer. Det är den där i-pad/i-phoneutrustade medeklassföräldern som kanske inte ska vara det.

Göran Greider