Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att anmäla sig till högskoleprovet

Den som vill studera vid högskola kan börja förbereda sig för vårens prov. Högskoleprovets anmälningsperiod öppnar på måndag den 15 januari och är bara öppen i två veckor.

Annons

Nu är det dags för alla som vill göra vårens högskoleprov att anmäla sig. Från och med måndag är det öppet för anmälan, fram till och med den 1 februari. Provtillfället äger rum lördag den 14 april 2018.

Alla som vill får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på ålder, medborgarskap eller uppehållstillstånd, men provet ges bara på svenska.

Läs också: "Öppna upp ditt hem" utökas

Det finns förslag på att införa en 18-årsgräns för att få skriva högskoleprovet, korta provets giltighetstid till tre år istället för fem, begränsa antalet prov man får skriva och minska andelen som ska antas med högskoleprovet. Vill man studera på universitet och högskola de närmaste åren är det därför ännu viktigare att nå målresultatet så fort som möjligt.

De fem bästa tipsen inför provet

1. Att skriva högskoleprovet utan att studera är som att tävla utan att träna innan och det är en myt att det inte går att studera inför högskoleprovet. Om du studerar inför provet har du ett försprång före majoriteten av provskrivarna.

2. Börja plugga inför provet redan nu. De flesta börjar sina studier i januari och februari.

3. Öva med gamla högskoleprov. Du finner alla gamla högskoleprov sedan år 2000 gratis på www.hpguiden.se

4. Repetera grundskolans matematik och matematik 1 från gymnasiet.

5. Läs tidningens ledar-, debatt- och kultursidor varje dag hellre än skönlitteratur.

Källa: Högskoleprovguiden

Fakta:

Högskoleprovet äger rum lördag den 14 april.

Anmälan är öppen 15 januari - 1 februari 2018.

Anmälan sker via webben på www.hogskoleprov.nu

Högskoleprovet ges två gånger per år, vår och höst.

Från och med 2018 kommer höstprovet att äga rum på en söndag.

Anmälningsavgiften är 450 kronor.

Läs också: Nytt stipendium till högskolestudenter