Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att börja ”sippa”

På fredagen var kommunsalen i Orsa tingshus fullsatt av personal från kommunens alla enheter. De satt där för att lära sig sippa.

– Det är dags att sätta ned foten och börja sippa, föreläser Ann-Marie Mohlin från Region Dalarna.
Ordet används under föreläsningen som ett lika självklart verb som ”hoppa”. Det är sprunget ur den så kallade Samordnade Individuella Planen, eller förkortat SIP.

Exakt vad är SIP, Ann-Marie Mohlin?
– Tidigare var det så att om man skulle få ekonomiskt bistånd, var det en planering hos socialtjänsten. Hade du missbruksproblem var det ytterligare en planering hos Försäkringskassan, och så vidare. Med SIP samlas all information i en enda planering. Då slipper den enskilda individen springa mellan olika myndigheter.

Det är ingen ny plan. Faktum är att den introducerades redan 2010.
– Det har inte fått ett genomslag ännu. Men nu är det så att socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting har kommit överrens om en så kallad prestationsersättning. Man får sina medel först sedan man upprättat sippar. Det är ett raffinerat sätt att tvinga i gång det här.

Men varför har det inte kommit igång?
– Ska detta införas måste chefen sätta ned foten. I verksamheter där chefen tycker det här är viktigt; där händer det saker. Prioriterar man annat, då använder man sig inte av det här. Jag tycker det är ett jättebra initiativ av Orsa som bjuder hit oss. Här visar man att man vill jobba med detta.

Johan Heimer, som arbetar som behandlingsassistent, tyckte seminariet var givande.
– Det är inte det lättaste att få igång detta även om det finns en god vilja att jobba tillsammans. Olika verksamheter styrs utifrån olika uppdrag, som sjukvård och skola. Men man måste ju börja någonstans. Jag tycker dagen varit givande, säger Johan Heimer.

Stefan Rämgård/DT