Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att rusta upp Sverige

Sverige har idag massarbetslöshet. Här, i Dalarna, finns det nu omkring 10600 arbetslösa, men bara 700 lediga jobb hos Arbetsförmedlingen. Det betyder att det går cirka 15 arbetslösa på varje ledigt jobb. Det är dags att byta spår och kosta på sig att göra satsningar som kan få ny fart på jobben och ekonomin.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde för sex år sedan har långtidsarbetslösheten ökat med över 60 procent. Vi ser nu hur allt fler företag varslar sina anställda och redan har avslutat visstidsanställningar. I ett läge där långtidsarbetslösheten redan är ett allvarligt problem riskerar den nu att växa ytterligare. Regeringens skattesänkarväg leder uppenbarligen inte framåt. Utanförskapet har ökat, inte minskat.

Vänsterpartiets prioritering är att satsa på fler jobb i både offentlig och privat sektor. Vi föreslår insatser som skapar nya jobb genom kraftfulla satsningar på energiomställning, bostadsbyggande och infrastruktur. Så kan Sverige gå före i klimatarbetet samtidigt som viktiga arbetstillfällen skapas i hela landet. Vi satsar på fler anställda i välfärden för att stärka kvaliteten istället för att låta pengarna gå till vinster. Vi föreslår omfattande satsningar på utbildningsplatser och arbetsmarknadsåtgärder för att rusta människor till ett hållbart arbetsliv med plats för fler.

Det är dags att rusta upp miljonprogrammen, skolor, äldreboenden och sjukhus. Vi föreslår därför en omfattande upprustningssatsning som skapar bättre miljöer samtidigt som det ger nya jobb. Genom våra satsningar på kraftigt ökad kapacitet och underhåll på järnvägen kan förseningar på allvar minskas för både människor och det gods som transporteras med tåg samt nya jobb skapas.

Vänsterpartiet vill storsatsa på bättre kvalitet i vård, skola och omsorg. Det betyder att länets skolor får fler lärare, de äldre får en bättre kvalitet i sin omsorg genom fler anställda i äldreomsorgen och stressen i sjukvården kan minska med fler sjuk- och undersköterskor.
Vi vill genomföra omfattande satsningar för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Vi föreslår därför en engångsskatt för de fyra storbankerna. Vi menar att det finns goda skäl att ta in en del av de övervinster de gör och i stället sätta dem i produktiv användning. Engångsskatten finansierar en bred satsning för att minska ungdomsarbetslösheten. Det behövs i Dalarna.
Vi vill helt enkelt se satsningar som leder till framtidens jobb. I vår budgetmotion har vi satsningar som möjliggör 3 100 nya jobb i Dalarna. För politik i denna riktning ska bli verklighet måste vi dock byta regering i september 2014 och i den nya regeringen bör ett starkt vänsterparti ingå. Först då kan Sverige kopplas loss från massarbetslöshetens grepp.


Jonas Sjöstedt,
partiordförande Vänsterpartiet

Daniel Riazat,
ordförande Vänsterpartiet Dalarna
”Vi vill helt enkelt se satsningar som leder till framtidens jobb”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel