Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för fartfest i Finland – här är ställningen i VM-rallyt

Kommande helg körs finländska VM-rallyt i trakterna av Jyväskylä. Rallyt är ett av säsongens snabbaste, faktum är att av de tio snabbaste VM-rallyn som avgjorts, har nio körts i Finland.

Annons

Årets rally-VM är annorlunda mot hur det sett ut de senaste åren. Visst, regerande världsmästaren Sebastien Ogier är i en betryggande ledning men han har ”bara” vunnit två av säsongens VM-rallyn. De sju rallyn som körts så här långt har haft sex olika segrare.

Finlands VM-rally brukar vara en finsk affär. Jari-Matti Latvala har vunnit de två senaste åren och efter en tung säsongsinledning är en hemmaseger något som kan rädda upp säsongen en del för honom.

16 VM-rallyn har körts i Finland på 2000-talet, 11 av dessa har vunnits av finska förare. Marcus Grönholm har sju segrar under perioden, Latvala tre och Mikko Hirvonen en. Av dessa är det enbart Latvala som är aktiv för närvarande. Övriga segrare är Sebastien Loeb (Frankrike) tre stycken, Ogier (Frankrike) en och Markko Märtin (Estland) en.

I år är 43 procent av sträckorna nya. Dock är den klassiska Ouinpohja kvar, en av VM-seriens häftigaste sträckor där det är långa avsnitt med full gas och mångahopp (cirka 70 stycken).

VM-ställningen inför Finland: 1) Sebastien Ogier, Frankrike, Volkswagen, 142 poäng, 2) Andreas Mikkelsen, Norge, Volkswagen, 92, 3) Hayden Paddon, Nya Zeeland, Hyundai, 72,4) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen, 68, 5) Dani Sordo, Spanien, Hyundai, 68.