Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för regeringen att betala sin skuld till Dalarna!

Bäste Fredrik Reinfeldt, Välkommen till vårt Dalarna!

Dalarna är ett län som har mycket att erbjuda. Både för den som kommer på besök som du själv – Dalarna har den tredje största besöksnäringen i landet – och för oss som bor här.

Här finns vidunderligt vacker natur, möjligheter att utöva vilken vintersport du själv önskar, uppleva kulturevenemang utöver det vanliga och till vardags ett samhälle som präglas av en särskild gemenskap.

Många som bor här är stolta över att göra just det – att bo i Dalarna. En förutsättning för att leva och bo i länet hänger dock ihop med möjligheten att kunna arbeta och försörja sig själv och sin familj.

Trots att Dalarna är det fjärde största exportlänet i landet så har en hög arbetslöshet bitit sig fast. För att ge Dalarna en möjlighet att vara ett län med växande och framtidssatsande företag och en välmående växande befolkning med framtidstro så behövs tydliga signaler ges från regeringen.

En sådan viktig signal måsta handla om våra kommunikationer. Få – om ens några – infrastruktursatsningar har setts i Dalarna på senare år.

En rejäl satsning på Dalabanan – om närmare bestämt 810 miljoner - var på gång men slutade i att allt föll då avtalet som slutits mellan Banverket, länsstyrelser/regionförbund samt berörda kommuner var olagligt. I den nationella plan som nu gäller får Dalabanan bara 239 miljoner kronor i investeringsvolym. Jag har sagt det förut men det tål att sägas igen: detta är inte acceptabelt! Med tanke på regeringens ansvar för det olagliga avtalet så är det din och regeringens uppgift att se till att den en gång tänkta satsningen om 810 miljoner kommer till stånd.

Den fråga jag vill att du svarar på är;

– När tänker regeringen betala sin skuld till Dalarna kompensera länet för de 571 miljoner vi går miste om på grund av ert olagliga avtal?

Peter Hultqvist (S)Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel