Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dala-Demokraten föreslås få 1,4 miljoner kronor mer i presstöd

Dala-Demokratens presstöd höjs med nio (9) procent 2017, enligt förslag från Presstödskommittén.

I nämndens förslag ligger höjning av driftsstödet för en rad tidningar, de flesta lokaltidningar.

Nio procents höjning för DD motsvarar 1,4 miljoner kronor. Dala-Demokraten skulle i så fall få 18 miljoner 329 640 kronor i driftsstöd.

Samtidigt ska enligt förslaget distributionsstödet försvinna. För DD rör det sig om 350 000 kronor om året. De pengar som frigörs när stödet tas bort ska användas till andra angelägna presspolitiska ändamål, heter det.

Förändringarna ska genomföras när nuvarande period går ut 2016. Driftstödet bygger delvis på tidningens upplaga.

– Det ser ut som en ökning. Men problemet är att i förslaget jämförs med upplagan i dag. Det kommer inte att se ut så 2017, säger Bosse Andersson, ansvarig utgivare för Dala-Demokraten.

Presstödskommittén lägger samtidigt fram förslag om omställningsstöd till tidningarna för övergång till digital produktion.

Tidningar med driftsstöd ska under en begränsad tid kunna få omställningsstöd för att utveckla elektroniska publiceringstjänster.

– Det är jätteviktigt för alla tidningar i hela Sverige. Men det kommer försent. Krisen i mediebranschen pågår nu, säger Bosse Andersson.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se