Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaastronomer nystartar

Dalarnas astronomiska sällskap somnade in för 10 år sedan. Nu har föreningen återuppstått i nytt namn. Dalarnas AstronomiFörening (DAF) har haft upptaktsträff på Naturum i Siljansnäs.

Se upp. En ny komet är på väg att passera jorden. Brinner den inte upp blir den synlig för blotta ögat från december. Ja, redan nu om vi har tur.
– Det stämmer. ISONS komet är på gång, säger Anders Tjernberg, sekreterare i föreningen.
– Den är spännande. Den håller vi koll på.

DAF har haft ”Stjärnparty” i Siljansnäs. Trots mulet väder och begränsad sikt blev det ett trivsamt möte ändå. Mingel, samvaro och och ett högintressant föredrag av astronomen och professor emeritus vid Stockholms universitet Gösta Gahm blev träffens behållning.
Det är mångfalden på himlen som lockar, säger Tomas Wikander ny ordförande i DAF. På 10 år har teleskopen utvecklats rejält och priserna har halverats.
– Galaxer, nebulosor och främmande vintergator upphör aldrig att förvåna. De är aldrig statiska, säger Tomas Wikander.
DAF har valt Björkberget i Siljansnäs som bas för sin verksamhet . Parkeringsplatsen intill Biffils Annas kaffestuga är perfekt. Den ligger högt och fritt med nära 360 graders runtomsikt
– Precis. Här syns nästan hela himlen och här finns lite ljusföroreningar (läs gatljus och bilar), säger Anders Tjernberg.

– Samarbetet med Naturum intill ger oss tillgång till bra lokaler att vara i. Här finns hotell och en stugby för medlemmar att bo i när vi har stjärnskådning.
En klar stjärnhimmel är en bristvara, berättar medlemmarna. Bäst är det vid nymåne. Det inträffar 12 gånger om året. Då ska det också vara molnfritt.
– Det är bara att gå in på vår hemsida och kolla om vi är på gång med våra kikare. Vädret måste stämma. Det vet vi i regel samma dag, säger Anders Tjernberg

DAF är inga astronomexperter. Vi träffar likasinnade. Det är naturupplevelsen som lockar i första hand, berättar flera medlemmar för DD.
– Vintertiden är inte dum. Den ger oss en extra mörk timme att se på stjärnor, säger Tomas Wikander.

Mats Rönnblad