Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalabördiga Anna Hamakoji om stämningen i Japan fyra veckor efter naturkatastrofen

Livet har börjat att återgå till det normala igen efter naturkatastrofen i Japan.
Men fortfarande fyra veckor efter den första jordbävningen skakas landet av tre-fyra efterskalv varje dag.
- Det gäller att fortsätta leva. Det fungerar inte att sitta hemma och oroa sig, man kan inte ha strömavbrott i hjärtat, säger dalabördiga Anna Hamakoji.

1975 flyttade dalabördiga Anna Hamakoji till Japan. Hon bor i Tsuchiura (tio mil norr om Tokyo, och tio mil söder om kärnkraftverken i Fukushima) där hon driver affären Blomsteranna.
Under eftermiddagen (lokal tid) 11 mars skakades Japan av en kraftig jordbävning som gav upphov till enorma konsekvenser i form av tsunamis, hundratals efterskalv och härdsmälta i Fukushimas kärnkraftsreaktorer.
- Det har blivit så att allt som händer räknas i före eller efter jordbävningen. Mitt liv har inte förändrats, men allt runtomkring är annorlunda, berättar Hamakoji som under den senaste månaden jobbat med att informera personer som inte kan prata japanska.
Under de första veckorna efter katastrofen var det många utlänningar som lämnade Japan:
- Nu är det några utlänningar som kontaktat oss och vill att vi tar hand om grejerna i deras affärer för att de inte vågar komma tillbaka, andra väljer att komma hit för att packa ihop sina saker och lämna Japan, och ytterligare en grupp har valt att återvända, säger Hamakoji som för egen del är fast besluten om att stanna.
- Vi kommer att stanna här. Och jag och min man är försiktiga. Vi köper lokal mat för att stötta dom som jobbar här, däremot för vårt barnbarn som är ett år väljer vi att ge vatten på flaska och produkter som inte kommer härifrån. Och detta just med anledning av radioaktiviteten. Men enligt de uppgifter som vi får så verkar problemen med strålningen gå åt rätt håll. Men omfattningen av detta på flera plan kommer att ta tid att överblicka och förstå omfattningen av.

Upplever du att livet börjar att återgå till det normala igen?
- Jo, det blir mer och mer så nu. Här i min affär kommer det mer och mer kunder. Och regeringen vädjar till folk att gå ut och leva så normalt som möjligt. Det gäller att fortsätta leva. Det går inte att bara sitta hemma och oroa sig. Även om det är jobbigt på många områden så går det inte att ha strömavbrott i hjärtat. Där måste det vara ljust.

Vad har varit jobbigast under den senaste månaden?
- Det är förstås många saker. Men som det känns nu är det alla efterskalv som fortfarande pågår. Vi har tre-fyra efterskalv om dagen. Det är klart att man på ett sätt har vant sig. Men det är stressigt rent psykiskt, för att man vet inte hur stort skalvet ska bli. Många av våra hus är skadade sedan tidigare, och man undrar hur länge de klarar sig.

Kommer ni att kunna bo kvar i ert hus?
- Som det ser ut nu behöver vi inte flytta, och vi kommer att få ut lite pengar på försäkringen, men inte på långa vägar så att det täcker utgifterna. Och det kommer att ta tid innan skadorna kommer att åtgärdas. Väntetiden sägs vara runt ett år. Hos oss har vi bland annat sprickor i vägen, samt att balkongen lutar. Jag går inte längre ut på vår balkong. Det vågar jag inte, säger Anna Hamakoji.

MÅRTEN LÅNG
023-475 10
marten.lang@daladem.se