Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daladuell i Halvvasan

Adam Larsson, Falun Borlänge och Mikael Sand-gren, IFK Mora laddade upp inför Vasaloppet med att hårdköra Halvvasan på tisdagen.
– Målet är att bli topp 100 på Vasaloppet nu, sa Adam sedan han tagit spurten mot Mikael.

Det var en kvartett åkare som höll ihop och körde i ett hårt tempo direkt från starten i Oxberg. Tillsammans med Adam och Mikael var också Anders Eriksson, IFK Mora och Niclas Andersson, Bollebyggd.
– Jag var ganska aktiv i början men sedan har jag åkt lite mer avvaktande då fästet blev sämre, berättade Adam.
På upploppet var det Adam som var vassast och nu får vi se vilken av de två grabbarna som lyckas placera sig bäst på Vasaloppet på söndag.
– Jag var 172:a förra året. Målet är absolut topp 100, menade Adam.
Att han ska klara det var Mikael Sandgren övertygad om.
– Jag var 91:a förra året. Adam kommer klara topp 100. Själv siktar jag på bättre placering än förra året. Kanske bland de 70 bästa. Samtidigt är det många bra åkare med så det blir inte så lätt, konstaterade Mikael.

Båda två tyckte det var riktigt bra förhållanden med hårda fina spår under Halvvasan. Båda killarna åkte med fästvalla men hade inte så där jättebra bett uppför.
– I början var det bra men på slutet blev det sämret och då var jag inte uppe och drog så mycket, berättade Adam.
Adam är nöjd med vad han presterat under vintern så här långt. På SM i Falun blev det som bäst en 24:e plats. På Sverige-cupen i Piteå gick det än bättre.
– Där tog jag en tiondeplats. Jag känner att jag blivit starkare i vinter och nu ska det bli kul att åka Vasaloppet.
Snabbaste dam på Halvvasan var Lisa Hallberg, tävlande för stockholmsklubben Sundbybergs IK. Lisa tävlade som junior för IFK Mora.
Sedan några år tillbaka studerar Lisa i Umeå och hårdsatsar inte längre på skidåkningen. I stället är hon mitt uppe i att genomföra Halvklassikern tillsammans med några kompisar.

Trots inte alltför mycket skidträning visade Lisa att takterna sitter i och hon klarade de 45 kilometerna på strax under 2.18. En mycket bra prestation.
– Det är kul att göra Halvklassikern med kompisarna men jag bävar lite för Vansbrosimningen. Simning är inte min starkaste gren. Men jag går en crawl-kurs så det ska nog ordna sig, berättade Lisa.
Det var inte bara Adam Larsson och Mikael Sandgren som använde Halvvasan som uppladdning inför Vasaloppet. De gamla elitåkarna från IFK Mora, Tommy Jönsson och Stig Jäder åkte in på 2.10 och 2.12 och de står säkert på startlinjen i Sälen på söndag.
Åkte Halvvasan på ett bra sätt gjorde också TV-sportens Rikard Ekman som gled in på 2.20 efter avverkade 45 kilometer.

Johan Trygg