Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaföretag nav i konkurser

Det har adress vid en byväg i Siljansbygden. Det har aldrig haft någon anställd eller lokal där verksamhet drivits. Och den 67-årige man som utgjorde styrelse vid bolagets konkurs säger så här om verksamheten:
– Om jag det visste. Jag var aldrig involverad...

Annons

Företaget döptes till Masfast när det 2009 köptes som lagerbolag. Enligt bolagsordningen ska det bedriva handel, försäljning, inköp och förmedling med entrepenadmaskiner, lastbilar, grävmaskiner och liknande. Enligt konkursförvaltaren, advokat Lars Wenne, tycks det i stället ha sysslat med att ”sälja och möjligen montera hallar av plåt”.
Verksamheten slutade i konkurs vid Stockholms tingsrätt 30 augusti.
Detta som direkt följd av att spillrorna av vad som en gång startades som fik i Borlänge, blivit delikatessbutik i Birkastan i Stockholm och slutat som något obestämbart som lurat till sig moms med falska fakturor från just Masfast.

Det ledde till momskrav mot dalaföretaget som det inte klarade av. Vid konkursen fanns 982 kronor på banken och skulder om 864 175 kronor och 15 öre.
Konkursförvaltaren Lars Wenne ifrågasätter om det ens betalats in något aktiekapital i bolaget. Bokförda medel saknas i något fall. Underlag för köp av ett norskt bolag saknas helt. Bokförda händelser saknar motsvarighet hos respektive affärspartner.
Masfast enda fasta punkt tycks vara en bil.
Under sitt första verksamhetsår leasade företaget en så kallad SUV som disponerades av en idag 65-årig man. Denne är mest känd som bedragare men har inte lagförts sedan 1999. Han har sedan dess försatts i konkurs med underskott om 62 miljoner men fört en anonym tillvaro. Det finns inget som tyder på att han gjort något otillbörligt i samband med disponerandet av den aktuella bilen.

Det finns inga spår av 65-åringen i bokföringen, varken som anställd, kund eller förmånstagare på något sätt. Däremot har företaget köpt bensin för 45 568 kronor, reparerat bil för 1 602 och betalat 4 754 i bilskatt.
En annan bilaffär i maj 2010 kom att dra Masfast inför Stockholms tingsrätt och resulterande i ett skadestånd om 80 000 till bilföretaget Philipsons.
Dåvarande styrelsen, en idag 49-årig man från Leksand, skrev kontrakt om köp av en svart Mercedes Benz 250 CDI utan att fullfölja köpet. Det ledde till stämning, krav på 105 000 i skadestånd och slutligen domen i Stockholms tingsrätt för ett år sedan.
När DD i anledning av stämningen frågade 49-åringen var företaget skulle använda en bil av den aktuella typen till svarade han:
– Det ska du skita i...

49-åringen
avgick som styrelse 2011 och efterträddes av 67-åringen som utgjorde styrelse vid konkursen. Han var tidigare suppleant och säger sig vara helt ovetande om företagets verksamhet.
– Jag blev liksom upphöjd. Men jag har aldrig deltagit i vad de sysslat med, säger han.
Vad de sysslat med är exempelvis köp av agentur för ett kroatiskt företag för 1,5 miljoner från Pro Steel International i Kil. Det företaget har både drivit faktisk verksamhet och haft anställda men var när affären gjordes konkursmässigt. Konkursförvaltaren Ove Johansson konstaterar att den uteblivna likviden från Masfast akut orsakade konkursen. I Masfasts bokföring motsvarar kraven en flyttbar maskinhall som inte synes existera.
En faktura från bolaget Flexible Working nolltvå AB har gett Masfast en momsfordran men fakturan saknar underlag.
Dessutom är Flexible Working försatt i konkurs, utan tillgångar och med 4 544 938 kronor i skulder.
Bolaget startades av en idag 29-årige borlängebo, sysslade ursprungligen med byggarbete och uthyrning av maskiner men var vid konkursen totalt utplundrat och företräddes av två missbrukare som fått betalat för att sätta sina namn på bolagshandlingarna. 29-åringen står sedan i augusti under åtal för bokföringsbrott i annan näringsverksamhet.
Skatteskulden som orsakade konkursen är sannolik följd av rent bedrägeri. Vid revision i ovan nämnda Dala Via hittades fakturor från Masfast som utnyttjats för återbetalning av moms. Motsvarande skatt har aldrig redovisats av dalaföretaget vilket ledde till skattekrav och konkurs. Inte heller finns någon bokföring av fakturorna eller inkomst från dem hos Masfast.

Dala Via var länge fik i Borlänge och blev sen delikatessaffär i Birkastan. 2011 såldes det till en i Sverige obefintlig person. Bokföring upphörde och kontona tömdes. Vid konkursen fanns inga tillgångar medan skulderna summerades till 2 746 965 kronor och 97 öre.

Vid edgången representerades företaget av en idag 51-årig man med adress på Lidingö. Då, i december 2011, medverkade han per telefon från Asptunanastalten där han avtjänade ett fängelsestraff om ett år och tre månader för grovt penninghäleri sen han via sitt konto tagit emot och omsatt i kontanter 795 000 som varit utbyte av grova bedrägerier.
Det är oklart om det någonsin funnits något seriöst syfte med Masfast. Som nämnts har det aldrig haft någon lokal för någon verksamhet. De som utgjort styrelse har knappast ägt företaget. 67-åringen som utgjorde sista styrelsen säger sig inte veta nånting.
Hans företrädare, 49-åringen från Leksand, har fått ränta från företaget. Å andra sidan finns inget motsvarande lån från denne till företaget bokfört.
Konkursförvaltaren Lars Wenne konstaterar att bolaget varit konkursmässigt senast 2011 men troligen redan 2009 när bokförda kundfodringar inte gått att driva in.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se