Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalakrafts kunder testar halkbanan

30 personer passa på att komma till halkbanan när Dalakraft för fjärde året bjöd in sina kunder för att få utbildning i trafiksäkerhet.

Dalakrafts kunder fick till reducerat pris vara med på livräddande utbildning vid trafiksäkerhetsbanan på Ingarvet i Falun.
Och 30 personer anmälde sig.
– Alla våra kunder fick inbjudan. Vi har 100 000 kunder, säger Lennart Sjöberg, Dalakraft.
Kunderna får betala 500 kronor själva. Normalt kostar en säkerhetsutbildning 1 795 kronor.

Tord Björkman i Falun är kund hos Dalakraft. Han har provat halkbanan tidigare så han har i stället gett erbjudandet till barnen. Han står bredvid banan och tittar tillsammans med barnbarnet Elina.
Tords dotter Kajsa är med på halkbanan med sin Ford KA. Hon testar bromssträckor, undanmanöver och åker mellan koner i kurvorna.
När hon bromsar på halkbanan så låser hjulen sig och står stilla. Det är en personbil med abs-bromsar. Tack vare den här testen så får hon veta att det inte fungerar riktigt som det ska.
– Nu vet jag att inte abs:en fungerar, säger hon.

Det var när Dalakraft för ett antal år sedan köpt en ny bil, en med fyrhjulsdrift, som anställda var ute och åkte.
– Den som körde då hade aldrig kört fyrhjulsdrift. Vi körde rätt in i skogen, säger han.
De klarade sig alla men det blev en riktig tankeställare. Och det var då som Lennart Sjöberg, Dalakraft, tog kontakt med Hans Moberg, NTF, som är vd på trafikövningsplatsen på Ingarvet i Falun. Och så började Dalakraft att erbjuda sina kunder dessa trafikutbildningar.
– Nu är det fjärde året vi har det här, säger Lennart Sjöberg.

Gruppen med trafikanter som på lördagsförmiddagen var med delades i två grupper. En grupp började ute på halkbanan och en grupp inomhus. Där visare Hans Moberg med en simulator hur det känns när en bil snurrar, vad som händer vid kraftig inbromsning och vid vilt-olyckor.
Den som ville fick prova och sitta i en bil som snurrade runt upp och ner.
De tog upp som exempel vad som hände vid en olycka för några år sedan. En bil kanade ner i diket, körde över en vägtrumma, studsade vidare över viltstängslet och snurrade flera meter in i skogen.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se