Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalaläkare dömd för dataintrång

Det började med att släktingarna bad dalaläkaren om hjälp. Hon fick vårdansvar över dem och fortsatte, enligt läkarens egen uppfattning med deras tillstånd, att hålla uppsikt över utvecklingen. Det ledde till konflikt och till att läkaren nu döms för dataintrång.

Det var i början av 2008 som hennes släktingar kontaktade läkaren därför att de var misstänksamma mot den vård som gavs och bad henne kontrollera vilka åtgärder som vidtagits. Läkaren kom också att tidvis ha direkt vårdansvar för släktingarna.

2012 anmälde en av släktingarna läkaren till landstinget och hävdade att hon utan tillstånd loggat in sig i tre släktingars journaler.
Samtidigt polisanmäldes läkaren för dataintrång. I juli åtalades hon vid Falu tingsrätt för dataintrång i tre punkter.Falu tingsrätt dömer nu läkaren för dataintrång vid fem tillfällen. Detta sedan hon vid just inloggningar vid de tillfällena inte kunnat redogöra för skälet till inloggningen. I landstingets interna utredning förklarar läkaren de tre oklara inloggningarna med att hon gjort dem av empati.

Internutredningen friar i huvudsak läkaren. Det absoluta flertalet inloggningarna i de tre släktingarnas journaler anses ha ett klart samband med yrkesrollen. Även när det gäller den tredje anmälaren finns enligt internutredningen ett uppenbart samband med läkarens yrkesroll.
Landstinget utfärdade dock en varning då internutredningen visade att läkaren vid tre tillfällen om totalt 84 sekunder av oklara skäl loggat in i släktingens journal.
I tingsrätten har hon erkänt fem inloggningar och döms därför till 60 dagsböter för dataintrång. Hon döms också att betala släktingen ett skadestånd om 5 000 kronor.
Det noteras i domen att relationen med släktingarna upphört.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se