Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalariksdagsman motionerar om älvdalskan

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten från Orsa, Marie Olsson skriver i en motion till Riksdagen att lokala språk och dialekter bör vara en del av skolan.

– Dialekter i Sverige är i första hand talade språk och saknar i de flesta fall skrifttradition, men i denna allmänna betydelse är de lika fullt språk. Exempel på detta är älvdalskan. Många av dessa språk är idag hotade och dialekter riskerar försvinna. Därför är det bra att Institutet för språk och folkminnen arbetar aktivt med att dokumentera och bevara alla dessa språk som Sverige haft och har, skriver Marie Olsson.

Hon anser att språk och dialekter bör finnas med i skolundervisningen.

– Institutet för språk och folkminnen har idag undervisningsmateriel om svenska dialekter och språk. Vi tycker också att de i samverkan med intresserade kommuner skulle ges möjligheter och resurser att ta fram läromedel i olika ämnen på fler språk ochdialekter, exempelvis älvdalska. Det skulle kunna stödja en överlevnad och utveckling av alla våra lokala språk och dialekter, skriver Marie Olsson i sin motion.