Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna dammsugs på jobb

Huvudjägare som söker speciell kompetens till företag är inget nytt. Nu har Företagarna tillsammans med Arbetsförmedlingen vänt på konceptet med lysande resultat. Försöket kallas för Jobbsökarna och är nu färdigt att introduceras i Dalarna.

Tanken bakom försöket är att företag inte alltid har tid att på egen hand hitta jobb i sina företag. Därför blir heller inte tjänster tillsatta. Det finns därför ett antal jobb som aldrig kommer ut på arbetsmarknaden.

Det visar resultatet som sju jobbsökare visat upp i det första försöket som pågått under ett halvår. Under den tiden har 700 jobb hittats i landet hittills av arbetsförmedlare som lämnat sina kontor.
Av dessa har 245 blivit riktiga anställningar fram till december.
– Tanken är att arbetsförmedlarna inte ska sitta och vänta på att företagen ringer upp, utan man ska ut och se var behoven av arbetskraft finns, säger Lars Ilmoni på Företagarna.

Ilmoni var inbjuden av Företagarna i Avesta när Årets företagare i kommunen utsågs och han tryckte på småföretagarnas vikt i samhällen de verkar i.
– 27 procent av skatteintäkterna i Avesta kommer från småföretagens verksamhet, noterar han.
Företagarna har tittat i kommunens bokslut. Av kommunens totala skatteintäkter på 881 miljoner emanerar 240 miljoner från småföretagen. Som småföretag räknas företag med 49 anställda eller mindre.

Småföretagen motsvarar därmed, med den knappa kvartsmiljonen, kommunens kostnader för förskolor och grundskola.
Småföretagen kan också vara den stora källan till nya arbetstillfällen. Här finns företagarna som inte har tid till att på egenhand fundera över vilka jobb som skulle underlätta produktionen. Där kan en jobbsökare stötta.
– Jobben vi har skapat har gått också till arbetslösa som varit svårplacerade som folk som stått närmare arbetslivet, säger Ilmoni.

Ilmoni tar ett exempel från Halland som var ett av försökslänen. Där fanns tre ventilationstekniker som ville ha förstärkning. Ytterligare en tekniker stod på önskelistan. Jobbsökaren i Halland kunde konstatera att det inte var en tekniker som behövdes utan en administratör som kunde lätta teknikerna från pappersjobbet.
– Lösningen blev att anställa en handikappad, visserligen i behov av arbetsplatsanpassning, men den nya tjänsten gav teknikerna mer tid till sitt arbete.

Nu ska också Dalarna dammsugas av jobbdetektiver. Ett beslut fattas definitivt i januari eller februari, men hänger lite på Arbetsförmedligen. Det är nämligen arbetsförmedlare som blir jobbsökare.
– Förhoppningsvis kan det vara i gång i mars.
Till en början kan det bli en jobbsökare. I en förlängning kan det bli flera och Företagarna och Arbetsförmedlingen funderar på att utvidga idén till EU-projekt.
Allt beroende på att konceptet med att hitta nya jobb fallit så väl ut.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se