Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna går bister framtid till mötes

– Det värsta som kan hända är att vi förlorar företag i Dalarna. Att de som planerat att etablera sig här inte gör det för att de inte hittar kompetens och personal. Då blir Dalarna utarmat, säger Jan Sundqvist.

Annons

Siffror ljuger inte och siffrorna vittnar om att Dalarna går ett befolkningsproblem till mötes. Födelsetalet sjunker. Den åldrande befolkningen ökar. Ungdomsarbetslösheten tilltar. 40 procent av dem som jobbar i dag har gått i pension år 2025. Ett skriande behov ­efter arbetskraft väntar.
Och enda sättet att finna lösningen på alla problem, är att se det som ett enda problem. Detta var utgångspunkten för det internationella konventet som under onsdagen hölls i Moraparken.

Husvärd var Organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) tillsammans med Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen Dalarnas Län, Region Dalarna, Mora, Orsa och Älvdalen. Omkring 60 besökare fyllde lokalen. Somliga hade korsat nationsgränser för att ta sig dit.
– I dag har vi uppmärksammat situationen internationellt. Problemen finns på många andra platser. Det vi gör i dag är ett försök att hitta lösningar. Hitta bra idéer för Dalarna och för hela­ världen, säger Jan Sundqvist, statistiker och prognosmakare på Arbetsförmedlingen.
Det var en heldag med seminarier, som kulminerade i att man under eftermid­dagen lade fram strategiska riktlinjer för regeringar och organisationer, där man skissat fram förslag på hur man bäst bemöter det stundande orosmolnet.

Jan Sundqvist berättar att vikt måste läggas på folk i utanförskap: immigranter och funktionshindrade måste ut på arbetsmarknaden.­ Annars riskerar man en situation där företag står utan personal.
Kommunalrådet Anna Hed var en av representanterna från Mora som besökte konventet.
– De diskussioner jag tyckte gav mest i dag var dem som lyfte fram att trots att vi lever i en global värld, så betonade man de lokala samtalen. Man får inte glömma de personliga mötena. Ska vi lyckas göra något, måste vi göra det tillsammans, säger Anna Hed.

En av gästerna var Cristina Martinez-Fernandez, representant för OECD. Det finns inget färdigt recept på en lösning när det gäller generationsväxlingarna, berättade hon. Varje situation är unik i sig själv. Beslutsfattare måste tänka utanför lådan. Angripa problemen på ett sätt som kräver mer dialog.
– Vi måste skapa en framtidstro. Nu kan vi vara med och säga: ”Oj, vilken möjlighet. Så här många går i pension. Så här många kommer att behövas”, säger Anna Hed.
– Det är klart att jag är medveten om att det är en utmaning. Men jag tror att man kan göra mycket positivt av det, säger Anna Hed.

Stefan Rämgård/DT