Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna måste bli egen region Dalarna måste bli egen region

Oavsett regering förefaller det vara omöjligt att nå fram till en långsiktig lösning om hur det svenska samhället ska styras administrativt. Tidigare i veckan kom civilminister Stefan Attefalks (KD) besked om att utredningsförslaget att slå samman ett antal länsstyrelser inte ska förverkligas. Regeringens beslut om att inte förändra statens närvaro i våra 21 län var symtomatiskt. Se bara på regionfrågan som utretts sedan tidigt 1990-tal utan att nå en landsomfattande lösning.

Det var i december förra året som regeringens utredare kom med förslaget att dagens 21 länsstyrelser skulle reduceras till elva. Dalarna föreslogs bilda gemensam länsstyrelse med Gävleborg med Falun som huvudort. Utredaren föreslog dessutom att Skogsvårdsstyrelsens verksamhet skulle inlemmas i länsstyrelsens ansvarsområde. Det förslaget gillar regeringen heller inte. Allt blir som tidigare. Tre års utredningsarbete till ingen nytta, kan tyckas.

Möjligen ligger nyttan i att regeringen och förvaltnings-Sverige kommit till insikt om att länsstyrelserna behövs för att statens intentioner fullföljs i länen och i de regioner där sådana bildats och numera ansvarar för det lokala utvecklingsarbetet. Men den synen har varit förhärskande under alla de år jag följt länsstyrelsens arbete, så jag har svårt att tro att det är huvudskälet till att regeringen lägger länsstyrelseutredningen i papperskorgen. Snarare tror jag att det är starka krafter i de län som föreslogs förlora egen landshövding som agerat och förmått regeringen att strunta i utredningsförslaget.
Hur som helst blir allt vid det gamla, åtminstone i Dalarna där vi behåller tre beslutsnivåer. Landstinget ansvarar för sjukvården, länsstyrelsen blir statens förlängda arm och Region Dalarna samordnar våra 15 kommuner och leder också ett visst mått av regionalt utvecklingsarbete. Eftersom regeringen också förkunnar att den nu sätter stopp för nya regionbildningar inom nuvarande mandatperiod, lär det dröja flera år innan det blir aktuellt att Dalarna föreslås få status av egen region med ansvar både för regionalt utvecklingsarbete och sjukvård.

Samtidigt ger regeringen klartecken för att vårt grannlän, Gävleborg, blir egen region. Det är det yttersta beviset på att ursprungsförslaget om att Dalarna, Gävleborg och Uppsala skulle bilda egen region nu har kraschlandat och aldrig någonsin mer kommer att aktualiseras. För de politiker i Dalarna som tidigare drivit storregionstanken måste regeringsbeslutet om Gävleborg som egen region uppfattas som en ordentlig smäll på käften. Förhoppningsvis innebär beskedet också ett uppvaknande; Dalarna har förlorat kraft och status på att inte från början ha krävt att få bli en egen region.
Vad Stefan Attefalls besked innebär vid ett eventuellt regeringsskifte i nästa val är svårt att förutse. Region- och länsindelningsfrågan är en svårlöst problematik. Förhoppningsvis inser våra politiker, oaktat partibeteckning, att deras beslut tar sikte på långsiktiga lösningar som inte rubbas av eventuella majoritetsförändringar vart fjärde år.

Christer Gruhs

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel