Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna på 14:e plats i kulturbudgetligan

Dalarna får i år 31 493 000 kr av staten för kultursatsningar inom ramen för det nya regionala kulturstödet. Det motsvarar 114 kr per boende i länet. Av de 20 regioner som i år deltar i den så kallade samverkansmodellen hamnar Dalarna därmed på 14:e plats i budgetligan. Det framgår av KRO/KIF:s jämförelse av årets fördelning av kulturpengar, som Statens Kulturråd fattade beslut om i fredags.


Dalarna får i år 31 493 000 kr av staten för kultursatsningar inom ramen för det nya regionala kulturstödet. Det motsvarar 114 kr per boende i länet. Av de 20 regioner som i år deltar i den så kallade samverkansmodellen hamnar Dalarna därmed på 14:e plats i budgetligan. Det framgår av KRO/ KIF:s jämförelse av årets fördelning av kulturpengar, som Statens Kulturråd fattade beslut om i fredags.
– Decentraliseringen av statens kulturpengar kan bidra till ett ökat engagemang för kulturfrågor. Men samtidigt innebär en ny administrativ nivå risk för att en större andel av budgeten går till administration istället för kulturverksamhet, säger Karin Willén, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation (KRO).

Andelen av statens totala utgifter för kultur som går till bild- och formkonsten och till verksamma konstnärer och konsthantverkare har under perioden 2000-2011 minskat, enligt Myndigheten för Kulturanalys senaste rapport.

– Vill vi på lång sikt ha en vital bild- och formkonst som tolkar och speglar samtiden behöver den här trenden brytas. Det är också viktigt att den konstnärliga friheten respekteras, säger Camilla Skorup, ordförande för Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF).
Konstnärer och konsthantverkare är två av de yrkesgrupper som har lägst och mest osäkra inkomster i landet. En orsak till det är att konstnärer ofta förväntas arbeta gratis i samband med utställningar. För att komma till rätta med det har bland annat KRO/KIF slutit ett ramavtal med staten, det så kallade MU-avtalet (medverkans- och utställningsersättning). Allt fler utställningsarrangörer skriver nu MU-avtal med konstnären, medan många andra menar att de saknar resurser att betala konstnären för den tid de lägger ner på en utställning.
– Genom att skriva ett MU-avtal med konstnären blir det lättare för utställningsarrangörer att göra rätt. Genom överblickbarhet och tydlighet leder MU-avtalet till effektivare resursanvändning och bidrar till ännu bättre utställningar åt boende i Dalarna. Samtidigt blir relationen mellan utställare och konstnär roligare, då outtalade förväntningar på varandra kan undvikas, säger Gunnar Forsman Mannberg, ordförande för KRO/KIF i Region Mitt.

kultur@daladem.se