Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-årsgräns för solariesolande – Cancerfonden välkomnar förslaget

Regeringen har lagt ett förslag om en 18-årsgräns för att få sola i solarium.
Det har även Cancerfonden hävdat är det enda rätta för att minska antalet fall av hudcancer i samband med solariesolande.

Annons

– Det senaste decenniet har antalet hudcancerfall ökat lavinartat. Att skydda unga från den skadliga UV-strålningen i solarier är ett viktigt beslut för att kunna vända den dystra utvecklingen, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

Risken att drabbas av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökar markant vid solarie användning i tonåren.

Hudcancer är den diagnosgrupp som ökar mest i Sverige och de senaste åren har insjuknandet ökat dramatiskt, skriver Cancerfonden i ett pressutskick.

Antalet fall av malignt melanom har mer än fördubblats sedan år 2000.

– Vi vet att risken att drabbas av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökar markant vid solarie användning i tonåren. För att minska insjuknandet i hudcancer behöver vi både lagstiftning och informationsinsatser. Nu har det tagits ett steg i rätt riktning, nu är det viktigt att riksdagen röstar igenom förslaget, säger Ulrika Årehed Kågström.

Mer läsning

Annons