Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-miljonersbedrägeriet mot Swedbank i Långshyttan i ny omgång

Annons

Fyra män dömdes för inblandning i bedrägeriförsöken mot bland annat Swedbank i Långshyttan. Nu har de överklagat till Svea hovrätt i hopp om att frias eller få lindrigare straff. Åklagaren överklagar också - i motsatt syfte.

I fjol försökte ett gäng män svindla till sig 50 miljoner kronor från Swedbank i Knivsta. I januari tänkte de enligt åtalet slå till mot Swedbank i Långshyttan. Bedrägeriet stoppades i sista stund av att en bankanställd drog ur kontakten till datorn som männen fjärrstyrde.

Skrev manual?

De fyra som dömdes överklagar nu. 63-åringen från stockholmstrakten tycker att Uppsala tingsrätt inte lyssnade tillräckligt på honom. 48-åringen från stockholmstrakten menar att han inte var så delaktig. 35-åringen från Sörmland anser att åklagaren inte styrkt åtalet.
24-åringen från Borlänge, före detta anställd vid Swedbank, hävdar att det han sa till 63-åringen inte kunde användas vid brott.

Medgärningsman

Men kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman hävdar att 24-åringen inte bara berättade om bankens datasystem utan också skrev en manual för hur datorn skulle fjärrstyras.
Åklagaren vill att borlängebon ska dömas som medgärningsman, inte bara för medhjälp.
Han vill även att 63-åringen, 48-åringen och 35-åringen ska dömas för grövre brott eller i varje fall straffas hårdare - uppåt maxstraff.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

Annons