Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 miljoner extra till Försäkringskassan under två år • Dalarna i frontlinjen

/
  • -- De nya pengarna ger oss hyfsade förutsättningar. De räcker till ett par nya tjänster, säger Ingo Tängerby, områdeschef för Försäkringskassan i södra Dalarna.

Annons

Regeringen ger Försäkringskassan 250 miljoner extra i år och lika mycket nästa år. Det ska täcka ökade kostnader i den nya sjukskrivningsgången
- Det ger oss hyfsade förutsättningar, säger Ingo Tängerby, områdeschef vid Försäkringskassan södra Dalarna.
Pengarna räcker till ett par nya tjänster i området.

Borlänge, Falun, Gagnef, Säter, Hedemora, Avesta, Ludvika och Smedjebacken är de orter som omfattas.
Den första juli var startdatum för den nya sjukskrivningsprocessen.
- De tidsbestämda intervallerna när saker och ting ska ske gör att arbetet måste flyta på snabbare för att bli juste gentemot den försäkrade. Man ska helt enkelt förstärka de tidiga insatserna, säger Ingo Tängerby.
Inom 90 dagar från sjukskrivningsdagen måste en plan göras för återgång i arbete. Där involveras förutom den sjuke och arbetsgivaren, vid arbetslöshet Arbetsförmedlingen, även landstinget i den så kallade rehabkedjan.
- Läkarna måste snabba upp processen och vara tydliga i remissförfarandet. Tre månader från start är en kort tid, samtidigt lång utifrån den sjukskrivnes perspektiv, säger Ingo Tängerby.
Han tycker att samarbetet med landstinget Dalarna fungerar bra.
- Så här långt tycker vi oss ha mött förståelse från landstingsledningen.Vi är lyckligt lottade i Dalarna som har ett bra samarbete med landstinget.
Regeringen förlänger också en tidigare satsning på att förbättra arbetet med sjukskrivningar i landstingen. Det handlar om en miljard om året som ska fortsätta betalas ut från 2010 enligt budgeten.

Dalarna får bonus

Dalarna är ett av länen i Sverige där sjukfallen minskat mest i år. Därför får Dalarna mer ur årets miljard än länets storlek motiverar, som en bonus. Det rör sig om fjorton miljoner extra utöver grundplåten på 30 miljoner.
- Det får vi för att vi gör ett bra arbete på sjukskrivningsfronten. Man får pengarna i efterhand och vi har redan gjort ett gott arbete, säger landstingsrådet Thomas Ylvén, v, ordförande i personalutskottet.
- Det är ju ett bra tillskott. Men det är redan intecknat eftersom landstinget väntas få ett underskott på 90 miljoner i år.

Annons