Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus vann Handigolf tour

15-åriga Rasmus Lia i Idre älskar idrott, han spelade fotboll, åkte skidor och allt som en nybliven tonåring älskar. Golf hade han precis börjat med, men en skidolycka förändrat Rasmus möjlighet att idrotta som tidigare. Nu är det golf för hela slanten och det med framgång. I helgen vann Rasmus Handigolf tour, golfturneringen för spelare med handikapp.

Annons

Rasmus Lia testade gränser, men överskred en gräns. Det när han körde tuffaste linjen i ett hopp i parken på Idre Fjäll, flög över landningen och landade stumt. Resultatet blev skador på bäcken och rygg. Efter tre operationer har Rasmus accepterat att han inte längre kan idrotta som tidigare, men golf kan han spela.

– Min sving fungerar inte riktigt som den borde, höften gör att jag får använda armarna mer, förklarar Rasmus.

Utan fotboll blev det golf för hela slanten och genom Thomas Fogdös fond Active Life Foundation fick Rasmus hjälp med ett bidrag till en speciell golf Seagaway.

– Den gör att jag kan spela golf, för jag skulle annars inte klara av att gå runt banan, förklarar Rasmus, som tillbringat varenda sommardag på golfbanan i Idre.

Med envishet har Rasmus finslipat sin golf och sänkt sitt golfhandicap till 6,7 efter bara ett par år som golfspelare och därtill utan möjlighet att slå det riktigt långa slagen.

Rasmus Lia, Idre GK segrande i Handigolf Tour 2016, golfturneringen för spelare med olika handikapp. Rasmus som skadade rygg och höft i en skidolycka för tre år sedan.

– Jag har fått bra hjälp här i Idre och inte minst av Kjell Gaude med att utveckla min sving. Närspelet är det inget problem med och det är väl min styrka och det som gjorde att jag vann Handigolf Tour, säger Rasmus.

Handigolf Tour är turneringen där spelare med olika fysiska och psykiska handikapp möts för att spela utifrån hur deras handikapp rankas. Efter fem kvalomgångar får de fyra bästa i tre olika klasser spela final.

– De jag mötte var rankade bättre än mig som golfspelare och jag hade tur som tog mig till finalen. Jag var bara femma men ett återbud gjorde att jag fick chansen, berättar Rasmus.

Finalen, spelades i Lundsbrunn och avgjordes i matchspel, inleddes med tre matcher. Därefter möttes de två bästa i en ren final och dit tog sig Rasmus tillsammans med en äldre spelare från Sundsvall, Robin Håkansson.

– I finalen spelade jag bra och redan efter 14 hål var segern klar, då hade jag en ointaglig ledning, berättar Rasmus, som dels var yngst och dessutom den med sämst spelhandicap i finalspelet.

Nu spelade inte det någon roll och Rasmus kan nu titulera sig bäst i sin klass.

– Det känns bra och nu blir det golf här i Idre tills snön gör det omöjligt att spela. Då fortsätter jag på drivingrangen tills banan tinar fram igen, säger Rasmus målmedvetet.

Handigolf blev årets triumf, men lika mycket handlar det om att komma ikapp klubbkompisen Tim Minkhe som än så länge är lite bättre.

– Men han är ett år äldre, säger Rasmus, som lika gärna spelar i de vanliga golfturneringarna för ungdom.

– Där är det fler som spelar, men de som spelar i handigolf är riktigt duktiga, bedyrar Rasmus Lia, som ändå var den allra bästa handigolfaren det här året.

Rasmus Lia, Idre GK segrade i Handigolf Tour.

Rasmus Lia, Idre GK segrade i Handigolf Tour

Mer läsning