Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern närmar sig - snart plogklart i norr

Ett vintertecken syns nu längs vägarna i nordligaste Dalarna. Det är snökäpparna som ska styra vinterns snöplogning på rätt väg, som nu kommer på plats.

Annons

Nu närmar sig vintern när Rickard Gillerås sätter ut snökäpparna på väg 311 mellan Särna och Sälen.

Rickard Gillerås gör numera ensam flera mans jobb. Under några veckor sätter han ut 20 000 snökäppar längs vägarna från Vansbro i söder till Särna i norr och till norska gränsen och värmländska Uvanå i väster och över till Evertsberg på Vasaloppsvägen i öster.

Rickard, som jobbar åt Gudmundssons åkeri i Sälen, har god hjälp av sin traktor och en robot som gör en stor del av det jobb, som det tidigare krävdes flera man att genomföra.

– Vi har uppdraget av Svevia att sätt i och ta upp snökäpparna på totalt närmare 70 mil, berättar Rickard, sedan han vänt hemåt efter att nått Särna.

– Idag startade jag i Sörsjön och räknar med att hinna sätta ut käpparna mellan Sörsjön och Särna och tillbaka till Sörsjön.

Det handlar om en sträcka på sju mil, som Rickard räknar med att ska ta mellan åtta och tio timmar.

– Käpparna sitter med mellan 60- och 70 meters avstånd, så idag har jag med mig 1800 käppar.

– De ska stå där diket börjar så smältvatten kan rinna ner.

Om det tidigare krävdes handkraft och spett, så skötts jobbet numera med ett knapptryck och en robot som ser till att käppen kommer i backen.

– Det blir ändå en hel del lyftande, när buntarna på 200 käppar ska flyttas till kassetten som roboten plockar dem från, förklarar Rickard.

Vilka vägsträckor som först får käppar handlar framförallt om var kantklippningen hunnit klaras av.

– Sedan börjar vi över Högfjället mot Rörbäcksnäs där snön väntas först.

De orangea snökäpparna ska vara i backen före sista september.

– Därefter återstår en del mindre vägar där vi sätter ner träkäppar. De är gjorda av pil som odlas i Hedemora, berättar Rickard, trycker på sin knapp och en till käpp är i backen, redo att leda snöplogen på rätt väg.

Så snart kan det få börja snöa och föraren av plogbilen ska veta var vägen går över till dike, under snön.

Mer läsning

Annons