Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet fotbollslag i Dalarna har nästan halverats under 2000-talet

/
  • Flera klassiska fotbollsklubbar i Dalarna har lagt ner verksamheten och antalet lag i seriespel har nästan halverats sedan år 2000.
  • Antalet potentiella fotbollsspelare i åldrarna 5-14 år har minskat med drygt 20 procent i Dalarna sedan 2000. Antalet 15-24 åringar har däremot ökat.

Antalet fotbollslag i Dalarna har nästan halverats de senaste 15 åren.
Damer, herrar, ungdomar, seniorer, stad, landsbygd – alla har tappat.
– Det är ganska talande siffror, säger Pär Jonsson, ordförande i Dalarnas fotbollsförbund (DFF).
Läs också: Trenden är tydlig - alla stora sporter tappar

Läs också: Dalakommunen där fotbollen riskerar att försvinna

Läs också: Kvarnsveden går mot strömmen

Annons

Mellan 2000 och 2014 minskade antalet fotbollslag i seriespel i Dalarna från 781 lag till 442. En minskning på 43 procent.

– Vi har funderat jättemycket på det här. Det är ganska talande siffror, säger Pär Jonsson.

Att smålag på landsbygden försvinner har tidigare uppmärksammats men statistiken visar att tappet inte är isolerat till glesbygden. Även antalet lag i Falun och Borlänges stadsklubbar har minskat kraftigt.

Herrlagen har tappat något mer än damlagen och ungdomslagen har tappat i ungefär samma omfattning som seniorerna. Talande för utvecklingen är herrarnas juniorfotboll. För 15 år sedan fanns 25 juniorlag i Dalarna. I dag finns 11 och det går numera endast att spela juniorfotboll i en tredjedel av länets kommuner. Minskningen har inneburit att lagen nu slagits ihop med Gästrikland och Hälsingland för att bilda en serie.

Enligt Pär Jonsson finns det flera orsaker till utvecklingen men två av dem förklarar en stor del av minskningen: låga födelsetal och urbanisering.

– Men jag ska inte bara släta över det och säga att det är hela sanningen men jag vill ändå hävda att det är en hyfsad del av sanningen, säger han.

SCB:s statistik visar att antalet personer åldrarna 5-14 år har minskat med drygt 20 procent i Dalarna under tidsperioden. Antalet 15-24 åringar har däremot ökat.

Enligt Pär Jonsson är en annan orsak till tappet konkurrensen från andra motionsformer som gym eller Friskis och Svettis.

– En tydlig trend är att man flyr från den organiserade idrotten för att välja andra typer av motionsformer i dag.

Har ni genomfört några åtgärder för att förhindra tappet?

– Vi lättar lite på regelverket, vi har exempelvis skrotat åldersindelning i ungdomsfotbollen, man kan vara både tre och fyra årskullar i samma lag, huvudsaken är att man får ihop ett lag.

Pär Jonsson säger att DFF nu tittar igenom fler åtgärder för att behålla fotbollsspelare på motionsnivå. Till exempel kan det bli aktuellt med sjumanna-serier på seniornivå

– De ska kunna vara kvar i vår verksamhet i andra former, i de former de önskar.

Hur ser du på framtiden för Dalafotbollen?

– Från 2000 till 2010 har trenden varit kraftigt nedåtgående för att därefter bromsats upp och nu är det till och med på väg att vända lite uppåt igen. Vi har stora förhoppningar om att vi ska vända den här trenden. Vi kanske inte kan komma tillbaka till de siffror vi hade i slutet av 1990-talet men att vi ska kunna göra en reell återhämtning det tror jag.

Mer läsning

Annons