Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 år gamla sandfilter byts ut • Kostar 4,2 miljoner kronor

Annons

Nu ska 40 år gamla sandfilter i Germundsbo vattenverk bytas ut,
Kostnaden är 4,2 miljoner kronor, och sandfiltrens uppgift är att rena vattnet från järn och mangan.

- Vi har bättre råvatten i Germundsbo än vi någonsin haft, säger Thom Sandvik, Avesta kommuns VA-chef.
Anledningen är att man borrat ett nytt hål och hittat bättre vatten på en ny nivå, en nivå som inte ligger lika djupt som det förra. Thom Sandvik förklarar att det kan skilja mycket på vattenkvalitén bara på någon meters djupskillnad.
Vattenverket i Germundsbo förser stora delar av Avesta kommun med dricksvatten, men också Norberg och Fager-sta tar sitt vatten därifrån. Runt 6 000 kubikmeter vatten per dygn är det som skickas ut på nätet.

Järn och mangan

Nu ska kvaliteten göras än bättre då man ska byta ut fyra stora sandfilter som finns i anläggning. Filter som varit i drift sedan 1968 och därmed fungerat under 40 års tid. Thom Sandvik säger att man inte ens har bytt ut sanden tidigare utan att sanden har renats genom att man spolat filtren baklänges. Det som filtrerats bort är järn och mangan.
- Jag har funderat på det är i tio års tid, säger han vidare.

Mindre

Men nu inleds arbetet med att byta ut till fyra mindre sandfilter. Något driftavbrott blir det inte under arbetet, utan man kan sektionera om och köra via de två filter i taget och på så vis fortsätta att producera vatten.
Vattnet i Germundsbo är av sådan kvalitet att det i ett nödläge även skulle kunna gå att köra rakt ut i ledningsnätet, men som Thom Sandvik säger, då med något sämre kvalitet med mer järn och mangan i det.
Kostnaden för att byta ut filtren är satt till 4,2 miljoner kronor.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons