Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år i fotbollens tjänst – Lars Tapper, 85, har inga planer på att sluta

1956 började Lars Tapper döma fotboll. 60 år senare har han fortfarande inte släppt greppet om att jobba för domarna.
– Kontakten med idrotten är svår att släppa, säger han.

Annons

Idag jobbar Lars Tapper, 85, med matchförmedling. Det är honom domarna i Borlänge, södra Dalarna och Västerbergslagen ringer återbud till så ser Tapper till att det tillsätts nya domare.

– Jag har varit matchförmedlare i 14 år nu, och jag har jobbat åt förbundet i 60 år. Det är inte klokt, säger han och skrattar.

Den egna domarkarriären sköt fart 1959 då han blev förbundsdomare. 1963 fick han döma division 3, året efter blev han instruktör och dömde samtidigt en provmatch i division 2 (dagens motsvarighet till Superettan) mellan Gefle och Holmsund. Längre än tvåan kom han inte som huvuddomare.

– Men 1965 började jag som assisterande domare i allsvenskan, 1966 blev jag instruktör åt Svenska fotbollförbundet och 1969 var jag med på linjen mellan Dynamo Kiev och Fiorentina i Europacupen. Det var 118000 på läktaren, minns Tapper.

1971 var han också med då Feyenoord tog emot Röda Stjärnan i Europacupen. Europamatcherna är det Tapper minns med störst värme från sin egen karriär.

En annan minnesvärd match var derbyt mellan AIK och Hammarby inför ett fullsatt Råsunda där Lars Tapper drog flaggan för offside och dömde bort ett mål, fastän en back fanns nedanför målskytten.

– Det blev ett jäkla liv. Sedan när vi duschade kom Putte Kock och hans lärljunge Bo Hansson, som precis börjat på SVT-sporten och ville diskutera det där. De frågade om vi ville se Sportspegeln tillsammans med dem. Även om jag var hundra procent säker på min sak, målvakten var ända ute vid straffområdeslinjen, så satt jag på nålar tills bilderna kom. Då sa Putte Kock "du hade ju rätt" och jäklar vad lycklig jag var.

1974 fick Lars Tappers egna elitdomarkarriär ett abrupt slut.

– Jag gjorde illa mig på jobbet. Jag höll på med järnvägsvagnar och slog ner sidolemmen. Sedan kom gavellemmen och slog mig över vaden, sen dömde jag aldrig mer, förutom i distriktet där jag höll på fram till 1986.

Lars Tapper, 85, är fortfarande efter 60 år, en viktig kugge i Dalafotbollens domarverksamhet. Det blir många timmar på kontoret under säsong.

Eftersom Lars Tapper hade börjat arbeta som domarinstruktör redan under sin aktiva karriär fortsatte han med det, samtidigt som han var observatör i allsvenskan och division 2 och i 20-talet år fanns han med i domarkommittén inom Dalarnas Fotbollförbund.

Nu för tiden räcker det gott med återbudshanteringen.

– 213 återbud har jag tillsatt i år. Det är åt helvete för många och det är mer än en veckas arbetstid. Det är så många okynnesåterbud så det är inte klokt.

Säsongen 2016 går till historien som en av de tuffaste för domarna i Dalarna. Fler hot och mer våld mot fotbollsdomarna har det aldrig varit.

– Klimatet har blivit mycket sämre. Folk blir tokigare och tokigare. Det måste göras någonting från ungdomsfotbollen och uppåt. Jag har varit här uppe och tittat förr, men det går inte att se ungdomsfotboll längre. Det finns ju föräldrar som gnäller om precis allting. Alla verkar tro att deras unge ska bli som Zlatan så de kan tjäna pengar på honom.

– Föräldrarna får ta det för vad det är, ämnena kommer fram i alla fall. Det kanske till och med är lättare för en talang om han eller hon slipper ha en farsa som skriker hela tiden. Jag såg en spelare som först fick direktiv av tränarna i omklädningsrummet hur han skulle spela, sedan sprang hans pappa som en idiot upp och ned längs sidlinjen och talade om hur han skulle spela. Till slut visste spelaren varken ut eller in.

– Det går inte att lösa på annat sätt än matchvärdar och domarvärdar. För några år sedan hade vi domarvärdar på alla ungdomsmatcher, då var det lugnt. Om det var någon som var tokig på domaren vid sidan då gick matchvärden fram och gav honom ett kort där det stod "Tack för att du är så intresserad av fotboll, våra domarkurser är då och då".

Lars Tapper ser också ibland ett svagt ledarskap i klubbar med många flyktingar i sina lag.

– Jag har absolut inget emot flyktingar, fotbollen kan vara en bra väg in i samhället, men det vilar ett stort ansvar på klubbarna att hjälpa dem.

Läs mer: Domare mordhotad i ungdomsmatch

Men allt är inte negativt. I sådana fall hade nog inte Lars Tapper orkat fortsätta. Istället vill han lyfta fram den svenska domarkåren, framför allt på elitnivå.

– De är helt enormt bra just nu. Det är sällan de gör ett fel när jag tittar på allsvenskan. Speciellt Mohammed Al-Hakim, från Västerås gillar jag. Han hetsar aldrig upp sig.

– Glenn (Nyberg) har också gått bra. Det han saknar är rutin, men det får han ju undan för undan. Jag tycker domarna matchas förståndigt internationellt nu för tiden. De får vara med som straffområdesdomare och lär sig massor där, för det finns ena riktiga rövare inom den internationella fotbollen.

Lars Tapper tycker domarstandarden i Sverige är hög.

Självklart följer också Lars Tapper Avestasonen Johan Hamlin som också dömer i allsvenskan.

– Jag läste ett mail från honom här om dagen där han frågade om jag mindes när jag åkte med honom till debuten i division 5 i Saxdalen. Johan har alltid varit duktig, men jag trodde inte han skulle nå allsvenskan. Han var kanonduktig, men var lite för stöddig när han var yngre, han ville spela Allan på planen. Jag tror det försvann när han blev militär. Det är jättekul att det går så bra för honom.

Just balansen är viktig för att lyckas som domare, enligt Lars Tapper.

– Det är jätteviktigt att veta när man ska vara tuff och när man ska vara ödmjuk. För att lyckas som domare måste du kunna spela båda rollerna.

Teknikens utveckling är en annan sak som Lars Tapper uppskattar. Idag är det praxis med headset i allsvenskan och superettan, och heller inte ovanligt längre ner i divisionerna.

– Det är helt suveränt. Domarteamet kan prata om allting under matchen. Det kan vara en offside där assisterande säger att det är offside, men huvuddomaren säger du behöver inte dra flaggan, vi släpper den för bollen går ner till målvakten och så vidare. Det förstår ju inte publiken förstås, men domarna med headset har en helt annan kontakt med varandra och dömer tillsammans. Det borde vara så i alla serier.

Sen var det bara den här detaljen om att ge sig in i sitt 61:a år av arbete för Dalarnas Fotbollförbund.

– Ja, vad ska jag säga? Det har varit ens hela liv, och det är det än, säger Lars Tapper.

Vad är det som driver dig att fortsätta 2017?

– Du får fråga frun (Britt). Det är hon som vill att jag ska fortsätta, säger Lars.

– Nej, nu får det vara nog, hörs det från köket.

– Man har inget annat att göra som pensionär, säger Lars.

– Du får tänka på åldern, kontrar Britt.

– Åldern har ingen betydelse. Lägger jag av blir jag väl senil på ett år.

Lars Tapper är en kärleksfull man, med plats för både fotbollen och frun i sitt stora hjärta. Så länge han orkar fortsätta vet Dalafotbollen att det finns en eldsjäl att luta sig mot i Avesta.

Mer läsning

Annons