Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 procent lyckade insemineringar

Annons

Hästintresset ökar starkt i Sverige. Den nystartade seminstationen i Bergs-hyttan har tidvis varit fullbelagd. När Anna Ozén startade sitt företag Bergshyttan Häst & Semin i våras var hon grundligt förberedd. Hon fick sin första häst, en ponny, 1977. Sedan växte intresset gradvis, och hästar blev också hennes yrkesval.

Sedan 1990 har hon arbetat med hästar i olika sysselsättningar: på flera stuterier, som rid-lärare, och som lärare vid Naturbruksgymnasiet i Rättvik.
Innan hon startade eget arbetade hon med veterinären Minna Anliot, som drev en seminstation i Born.

Fortsätter samarbetet

När Anliot lade ned verksamheten, sålde sin gård och började arbeta som distriktsveterinärer i Hedemora uppmuntrade hon Anna Ozén att starta en likadan verksamhet. De två kollegorna fortsätter dock sitt nära samarbete.
Anna Ozén föräldrar hade tidigare haft svinuppfödning på sin gård i Bergshyttan, men avvecklat verksamheten och pensionerat sig.
Byggnaderna anpassades för att passa hästar, och i våras startade hon verksamheten.


Idag är det veterinären Mia Adler från Distriktsveterinärerna Hedemora som inseminerar ston och undersöker dräktiga ston. Det tioåriga stoet Chantell står tålmodigt medan Mia Adler undersöker henne med hjälp av en ultraljudsutrustning. Jo, det ser bra ut.

Dräktiga elva månader

Betäckningssäsongen varar under hästarnas brunstperiod, som infaller under tiden från mars-april fram till början av augusti. Dräktighetstiden för en häst är elva månader.
- Hästarna har det nedärvt i sina hjärnor att de ska föla på våren och försommaren, säger Anna Ozén.
- Då är tillgången på bete som bäst.

Gått över förväntan

Trots att verksamheten är nystartad har den gått över förväntan bra. Fram tills nu har 53 ston inseminerats, och dräktighetsprocenten - alltså andelen lyckade insemineringar - ligger på drygt 80.
- Det är ett högt värde, riktigt bra, säger veterinären Mia Adler.
Sperman levereras från hela Sverige och även från Danmark och Tyskland. Stonas ägare uppger vilken hingst de vill ha sitt sto betäckt med, och sedan levereras sperman på beställning.


På hagarna runtom gården betar ston och föl. Just nu vistas 25 ston på seminstationen, men som mest har det varit dubbelt så många. Det är givetvis alldeles för många djur för att en person ska klara av att sköta dem, så Anna Ozén har anställt Jessica Hedvall som hästskötare.
- Hästintresset har ökat dramatiskt, säger Anna Ozén.
- I dag sysselsätter faktiskt hästbranschen i Sverige lika mycket folk som restaurangbranschen. När jag fick min ponny 1977 var det den enda hästen i byn. I dag finns det hästar på nästan varenda gård!


PER STYMNE
0226-552 22
per.stymne@daladem.se

Mer läsning

Annons