Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet arbetslösa har minskat med 269 personer sedan förra året

Annons

I mars i fjol var 560 avestabor helt arbetslösa.
I dag är siffran 291.
På ett år har alltså arbetslösheten minskat med 269 personer.
Från en arbetslöshet på 4 procent är den nere på 2 procent. En siffra som bara Övertorneå och Söderhamn bland norrlandskommunerna kan bräcka.

- Det ser bra ut! säger också Arbetsförmedlingens chef Elisabeth Döring som tycker det är riktigt roligt att jobba just nu.
- Vi ägnar ju allt mer tid till att matcha lediga jobb med de arbetssökande vi har.
Elisabeth Döring påpekar också att den arbetslöshet som ändå finns idag är rörlig.
- Det betyder att de 291 personer som idag är helt arbetslösa inte är desamma som i fjol.

Fler ungdomar i arbete

Mycket lägre än en arbetslöshet på cirka 2 procent tror hon inte heller att Avesta kommer att kunna nå.
När det gäller arbetslösheten bland ungdomar, så utmärker sig Avesta även där. Under samma tidsperiod har nämligen arbetslösheten bland 18-24-åringar sjunkit med 4,6 procent. Där kan - om man tittar enbart till norrlandslänen - bara Söderhamn visa på bättre siffror.
I exakta antal betyder det att sedan i mars i fjol har 79 fler ungdomar kommit ut på arbetsmark-naden.
Idag står 54 utan jobb.
Hur många har då tvingats flytta från orten? Och varför är det ständigt jobb långtifrån som arbetslösa anvisas?
- Så ser inte vi det. Vi försöker matcha jobb med personer. Att hålla koll på jobb utanför den omedelbara närheten är en service vi ger. Vi förutsätter att de arbetssökande själva håller koll på jobben i närområdet.

Viktigt att söka

Elisabeth Döring betonar också att hon tycker det är viktigt att arbetslösa verkligen söker jobb.
- Det är ändå alltid upp till arbetsgivaren att avgöra vem han vill ha. Men det är också så att om du har ett jobb så är det lättare att få ett annat!
När det gäller att tvingas flytta, så hävdar Elisabeth Döring att det trots allt inte är så många som flyttar från Avesta på grund av jobb.
- De bidrag vi kan betala ut för flyttkostnader har inte alls ökat dramatiskt på det senaste året.
Däremot oroas hon lite för nya bestämmelser kring deltidsarbete, där antalet dagar som deltidsarbetande får stämpla minskats rejält från och med april.
- Svårigheten är ju att hitta ett annat deltidsjobb som matchar upp till det andra jobber och kan fungera som en heltid.
Även om arbetslösheten sjunker i Avesta och hela landet kommer långt ifrån alla till Arbetsförmedlingen, men nyttjar Arbetsförmedlingens självservice.

Hur ser då arbetsmarknadsläget ut just nu?
- I Avesta har vi 38 jobb som kan sökas. Är man villig att pendla, som allt fler gör, så finns det inom dagligt pendlingsavstånd 2641 jobb att söka allt ifrån Gävle, Sandviken och Borlänge till Västerås och Uppsala.
Dessvärre är det ju inte alltid den kompetens som efterfrågas som finns på orten. För att möta den efterfrågan anordnas utbildningar. En tredje processoperatörsutbildning är exempelvis igång i Avesta för att möta satsningen på Outokumpu. En ny kurs väntas starta i höst.
- Vi försöker skräddarsy utbildningar. Sedan kommer det nästan varje vecka företag till Arbetsförmedlingen som vill presentera sig. Det rör på sig. Det är kul.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons