Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingens chef Elisabet Döring är optimistisk

/

Annons

- Det är inte nattsvart!
Det säger arbetsförmedlingens chef Elisabet Döring om arbetsmarknaden i Avesta och Hedemora. Hon är istället försiktigt optimistisk och pekar på att arbetslösheten ännu inte är uppe i de nivåer som var i början av året.
Det finns även framtaget att fram till år 2014 kommer det att vara ett underskott på arbetskraft, både i Avesta och Hedemora.

I tidningar, radio och TV har det den senaste tiden kablats ut det ena varslet efter det andra. Ernsts Express och AB CA Östberg är ett par företag i Avesta som lagt varsel. Stora rubriker har skrivits om den oro som råder på finansmarknaden. Och under torsdagen stod det klart att en av Avestas grannkommuner, Sandviken, drabbas hårt när bolaget Sandvik varslar närmare 1 000 personer.
- Ett dråpslag, säger Elisabet Döring, chef för Arbetsförmedlingarna i Avesta och Hedemora, om det beskedet.
Annars är hon försiktigt optimistiskt om arbetsmarknaden i Dalarna och i synnerhet i Avesta och Hedemora.
Fram till fredagen var det elva företag på de båda orterna som lagt varsel för sammanlagt 115 personer.
- Det är fem av dem som har en tydlig koppling till konjunkturutvecklingen, säger hon.
Fyra varsel är avhängigt av att företagen valt att flytta verksamhet, två på grund av konkurser.
Hon säger också att det visat sig att företag som varslat 25 personer har blivit 15 när förhandlingarna slutförts, och i ett annat fall har det minskat från 20 varslade till åtta.
På arbetsförmedlingen i Avesta har man ännu inte fått in personer som blivit arbetslösa på grund av de varsel som lagts den senaste månaden.

”En bra arbetsmarknad”

- Arbetslösheten i Avesta ligger på 2,5 procent och i Hedemora på 2 procent.
I början av året låg nivåerna något högre, 2,8 procent respektive 2,3 procent. Och det ligger under de nivåer som var år 1992 då arbetslösheten i Dalarna var strax under 6 procent.
- År 2002/2003 var det också en topp, säger hon vidare och drar slutsatsen att som läget är nu så ser det inte så förskräckligt ut.
- Dalarna har en bra arbetsmarknad, säger Elisabet Döring
Det finns fortfarande företag som anställer och det finns även en efterfrågan på personal men klart är att efterfrågan har minskat. Det har också skett en ändring av vilken typ av arbetskraft som efterfrågas. Tidigare var det mer hantverksinriktade personer företagen sökte, nu är det i första hand yrken som kräver högre utbildningar som finns med i platsannonserna.
En prognos har tagits fram för behovet av ersättningsrekryteringar för åren 2008 till 2014. Den är lågt räknad, bland annat har man ett antagande om sysselsättningstillväxten ska ligga på en procent per år.
Normalt säger man två procent, men har med tanke på rådande läge valt att lägga sig lägre.
För Avestas del handlar det om att det kommer att saknas strax över 600 personer, och för Hedemora runt 440 personer fram till 2014.
Under oktober månad har företagen även gjort en bedömning av efterfrågan på varor och tjänster under det närmaste året. Och för Dalarna avviker förväntningarna på ett positivt sätt med en förväntad ökning.
Elisabet Döring konstaterar dock att det råder en stor osäkerhet och att det rör sig hela tiden på arbetsmarknaden. Hon kan dock slå fast att det för Avesta och Hedemora i nuläget inte ser nattsvart ut.

Mer läsning

Annons