Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekten Alvar Aaltos förslag över Avesta centrum överlämnas

Annons

En tavla av arkitekten Alvar Aaltos 1940-tals-vision för Avesta centrum hänger snart på väggen i Aaltohuset. I går donerades tavlan till kommunen.

Den världsberömde finländske arkitekten Alvar Aalto hade täta kontakter med Avesta, framför allt via sin vän, storbyggmästaren Ernst Sundh.

Nytt centrum

En av Aaltos visioner var ”Akropolis”, som var ett förslag till ett nytt centrum i Avesta i mitten av 1940-talet. Visionen resulterade både i en uppsättning ritningar och en skalamodell i trä.
Däremot blev den aldrig till verklighet. Efter en livlig lokal debatt bordlades projektet 1947, trots att många avestabor tyckte att idén var tilltalande.

Tavland överlämnades

Aaltos projekt gestaltades dock på en tavla, som målades av konstnären Gösta Sundvall 1945. Nu har tavlan donerats till kommunen av Ernst Sunds son, Anders Sundh.
Tavlan överlämnades till kommunen, representerad av kulturchefen Lars Åke Everbrand, vid en kort ceremoni i Aaltohuset i går.
- Min far och Alvar Aalto var vänner, berättar Anders Sundh.
- Under Aaltoutställningen som hölls i Hedemora för två år sen blev jag medveten om hur stort intresset i Avesta var för Aalto. Då beslöt jag mig för att donera tavlan till Avesta kommun.

Djärva projekt

Byggmästaren Ernst Sundh var, liksom Alvar Aalto, mycket experimentlysten och intresserad av djärva projekt. Tio år efter att Akropolisprojektet för ett nytt centrum hade bordlagts resulterade samarbetet i att Sund-Center påbörjades.
Huset stod färdigt 1961. Det är det hus som i dag kallas för Aaltohuset.
- Det är oerhört glädjande att kommunen har fått den här tavlan, säger Lars Åke Everbrand.

Tavlan levandegör

- Den levandegör mycket bättre än ritningar och modeller hur Avestas centrum skulle ha sett ut om Akropolisprojektet hade blivit förverkligat.
- Nu ska tavlan först registreras i kommunens ägo, och därefter visas upp på något sätt. Sen ska den hängas upp permanent härinne i Aaltorummet i Aaltohuset.

PER STYMNE
0226-552 22
per.stymne@daladem.se

Mer läsning

Annons