Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta får ta del av vårdsatsning på 800 miljoner kronor

/
  • En dispositionsplan har tagits fram för Avesta lasarett, och av den framgår att medicinklinikens verksamheter ska samlas liksom Avesta Vårdcentral.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Landstinget, ska sina ekonomiska problem till trots, satsa i runda tal 800 miljoner kronor på ny- och ombyggnationer. Största delen kommer att hamna på Falu lasarett, men även Avesta får del av de kommande investeringarna. Och det i form av att psykiatrin flyttas från Strömsborg till lasarettet.

Närsjukvårdschef Karin Torberger säger att man även har en behovslista på andra investeringar som i första hand rör Avesta vårdcentral och medicin-kliniken vid Avesta lasarett. För lasarettet finns en dispositionsplan framtagen. Habiliteringen som idag har sina lokaler i Hedemora har önskemål om inflyttning till lasarettet.

I Strömsborg

Landstingets psykiatriverksamhet i Avesta finns i dag inrymd i Strömsborg, och det i lokaler som lands-tinget hyr externt. Tanken är nu att kunna få in denna verksamhet i landstingets egna lokaler vid Avesta lasarett. Därför kommer en investering att göras för att anpassa vårdskolans före detta lokaler till psykiatrins verksamhet.
Man har helt enkelt växt ur lokalerna vid Strömsborg. Investeringen ryms i den satsning på sammanlagt 800 miljoner kronor som landstinget ska göra under de närmaste åren. Steg ett är att planera hur lokalbehovet ser ut, och det går därför inte i nuläget säga när i tiden ombyggnationen ska påbörjas och inte heller när psykiatrin kommer att flyttas. Ansvarig för verksamheten är Agneta Ivåker.

Fler behov

Det finns också behov av ytterligare ombyggnationer vid Avesta lasarett. Men något beslut om när dessa arbeten kan starta har inte tagits, utan när-sjukvårdschef Karin Torberger säger att när detta kommer att ske beror på landstingets ekonomi.
De behov som finns rör medicinkliniken. Avdelning 3 behöver flera enkelrum, och de lokaler verksamheten nu finns i är för små. Tanken är att kunna samla ihop medicinklinikens olika verksamheter till en enhet. Det handlar då om sömnlabb, avdelning 3 och 7 samt dialys. I det första steget ska man bygga om administrationens del för på så vis öppna upp för det fortsatta arbetet. Karin Torberger säger att man måste ta det i rätt turordning för att det inte ska läggas hinder i vägen för de fortsatta omflyttningarna.

Slå samman

Även för Avesta vårdcentrals del finns behov av att lägga samman verksamheter. I dag finns distriktssköterskemottagningen och distriktsläkarmottagningens verksamheter i olika lokaler. För att kunna arbeta i team krävs att dessa verksamheter flyttas samman.
Habiliteringen, som idag finns förlagd til Hedemora, har lagt fram önskemål om att få flytta till lasarettsområdet. I likhet med psykatrin huserar habiliteringen i externt hyrda lokaler.

Inga beslut

Men några beslut om dessa investeringar finns således inte. Dock finns en dispositionsplan (inriktningsplan) för Avesta lasarettet som det finns ett politiskt beslut om, och dessa ombyggnationer följer den planen.


MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons