Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta kommuns tobakspolicy ska utredas ytterligare

Annons

Kommunalrådet Agneta Thörnqvist, s, har verkat för att Avesta kommun ska bli en tobaksfri arbetsplats. Men när frågan om att anta tobakspolicyn för kommunen var uppe i kommunstyrelsen yrkade hon istället på återremiss, att den ska utredas ytterligare. Och tobaksfri har ändrats till rökfri.

I oktober 2007 tillsattes en styrgrupp som sedan dess har arbetat med Avesta kommuns tobakspolicy. Och där ett förslag om rökfri arbetstid har arbetats fram. När förslaget presenterades i personalutskottet i februari 2008 blev uppdraget att ta fram en tobakspolicy som skulle innefatta både snus- och rökfri arbetstid.

Erbjuder hjälp

Med andra ord skulle de kommunanställda inte få vare sig röka eller snusa under sina arbetspass, med undantag för lunchen.
Syftet har varit att stödja det hälsofrämjande arbete som pågår inom kommunen.
Kommunen erbjuder de rökare som vill sluta hjälp i form av information, rökavvänjningskurser och nikotinhjälpmedel. Kommunen ersätter även den anställde med 75 procent av faktisk kostnad, som längst tre månader.
När så frågan om att anta tobakspolicyn åter var uppe för behandling i kommunstyrelsens personalutskott i september yrkade kommunalrådet Agneta Thörnqvist, s, för att den skulle antas. Beslutet blev då att personalutskottet antog den. När det i går var dags för kommunstyrelsen att avgöra frågan yrkade Agneta Thörnqvist på att den skulle återremitteras. Samtidigt beslutades det också att gå från tobaksfri till rökfri. I en kommentar säger hon att det finns saker man vill utreda ytterligare. Hon ger som ett exempel inom vård- och omsorg där brukaren röker, hur ska då kommunens anställde förhålla sig i ett sådant fall.

Starka reaktioner

Hon säger vidare att frågan har väckt starka reaktioner inom olika personalgrupper och att man nu vill hitta en kompromisslösning.
- Vi är inte intresserade av en policy som ingen kommer att följa, säger Agneta Thörnqvist.
Partikamraten Lars Isacsson, vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att ambitionen är att tobakspolicyn ska införas från och med den 1 januari 2009.
Först måste dock kommunfullmäktige ha sagt sitt, och innan dess ska frågan åter ha avgjorts av kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons