Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta vill ha täckning för sina kostnader

Annons

Bildningsstyrelsen står kvar vid sin ståndpunkt; får inte Avesta täckning för sina kostnader ska avtalet med NVU sägas upp.
Frågan bollas nu vidare till kommunfullmäktige som får ta det slutliga beslutet om en uppsägning av avtalet.

Bildningsstyrelsens arbetsutskott tog för ett par veckor sedan beslut om att avtalet med NVU, Norra Västmanlands Utbildningsförbund, ska sägas upp. Ett avtal som enbart berör planering, dimensionering och utbud inom gymnasieskolorna i Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Avesta samt Hedemora kommuner. Avtalet innehåller inget om hur kommunerna ekonomiskt ska kompenseras om det visar sig bli så att en skola får många inresande elever.
Det har nu visat sig att 82 elever från Västmanland har valt att studera vid Karlfeldtgymnasiet, två elever åker den andra vägen.
Bildningsstyrelsens ordförande Wojciech Nedzewicz, mp, säger att det har resulterat i att Karlfeldtgymnasiet dräneras på resurser utan att skolan får någon ekonomisk ersättning för det.
Och trots flera påstötningar har vare sig Norberg, Fagersta eller Skinnskattebergs kommuner visat intresse att sätta sig ned för att omförhandla avtalet.

Tvingas gå vidare

Därför ser sig nu bildningsstyrelsen tvingad till att gå vidare till kommunfullmäktige i Avesta med en begäran om att avtalet ska sägas upp.
Wojciech Nedzewicz säger att den ekonomiska ersättning man vill ha är så lagd att det ska täcka skolans utgifter, det handlar inte om samma nivåer som om det skulle vara interkommunal ersättning.
Förhoppningen är dock att detta agerande nu ska få de tre andra kommunerna att komma till förhandlingsbordet.
Om inte blir det så, under förutsättning att kommunfullmäktige går på samma linje, att Avesta lämnar NVU i och med utgången av 2009.

Mer läsning

Annons