Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestaborna röstar om EU och tågstationer samtidigt nästa år

/
  • Krylbo eller Avsta. Nu ska avestaborna få chansen att bestämma vilket av tågstationerna som ska vara huvudstation. Folkomröstningen genomförs i juni nästa år.Foto: Kerstin Eriksson
  • Avesta centrum eller...
  • ... eller Avesta Krylbo C. Det får avestaborna besluta om i juni nästa år.Foto: Kerstin Eriksson

Annons

När avestaborna går till valurnan i juni nästa år för att lägga sin röst på de parlamentariker de vill se i EU, ska de också rösta om tågstationerna i Avesta.
Vid kommunstyrelsens sammanträde på måndagen fastställdes att en omröstning ska ske. Men beslutet var inte enhälligt. Mot förslaget till omröstning röstade Bo Brännström fp, Lillebil Grass m och Anita Tärneborg s.

Den intensiva debatten på försommaren som föranledde kravet på en folkomröstning, visar nu alltså att åsikterna är delade även inom partier och block.
Politikerna var inte eniga vare sig inom moderaterna eller socialdemokraterna.
Med 12 röster mot tre beslutades att en folkomröstning ska ske.
Nästa fråga blev när.
- Där föreslog Bo Brännström tillsammans med övriga Alliansen och Axel Ingmar att folkomröstningen skulle ske i samband med ordinarie val 2010, berättar Agneta Thörnqvist som själv föreslog i samband med EU-valet i juni 2009.

Överens om när

I den frågan var dock lokalt regerande partier överens. Här fick de också en extra röst genom centerns Rune Berg.
Hur frågorna ska se ut, som avestaborna ska tycka till om, är dock långt ifrån klart.
- Det har nu kommunkansliet fått i uppdrag att utforma. Det kommer förmodligen att handla om en fråga med svarsalternativ.
För att avestaborna ska kunna ta ställning till huvudfrågan som är vilken av stationerna - Avesta centrum eller Avesta Krylbo central - ska betraktas som huvudstation.
- För den skull måste vi ju se till att ta fram ett rejält underlag, både vad gäller resande och vilka beslut som är på gång, säger Agneta Thörnqvist.
Den här frågan kommer dock även upp på kommunfullmäktiges sammanträde, då det ytterst är kommunfullmäktige ska som fatta beslut om en folkomröstning.
KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons