Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det största varslet som drabbat företaget"

Annons

Åkeriföretaget Ernsts Express tvingas nu till verksamhetsförändringar som en följd av minskad efterfrågan på transporter.
20 personer har varslats om uppsägning. Förhandlingar mellan fack och företag har inletts.
- Det största varslet som drabbat företaget, konstaterar vd Roger Blom.

1955 startade företaget Ernsts Express i Avesta. Det hela började med en flyttbuss. Genom åren har företaget utvecklats och har i dagsläget runt 100 fordon och ett 80-tal personer anställda. Företaget har nischat in sig på tunga transporter till den tunga industrin med kunder som Outokumpu, Ovako och SSAB.
Av de 100 fordonen ägs runt hälften av bolaget, resterande ägs av enmans- eller tvåmansåkerier vilka är anslutna till Ernsts Express.
Men nu står företaget inför en stor förändring som en följd av den inbromsning som skett hos företagets kunder.
- Det är vi som drabbas först i kedjan då vi fraktar produkter både in och ut från företagen, säger Roger Blom som tillträdde som vd så sent som den 18 september.
Han förklarar att bolagets kunder i dag producerar mot order, tidigare har produktionen vid nedgångar kunnat fortsätta och det som tillverkats har i stället lagts på lager. Men den ändrade produktionsmodellen gör att effekterna av en nedgång slår snabbare.
Starten på Roger Bloms uppdrag som vd blev nu inte riktigt som önskat. Redan ett par veckor efter att han tagit över rodret kom de första signalerna och nu står bolaget inför det största varsel som lagts under de drygt 50 år det existerat.
Redan har man parkerat fyra fordon som får stå i avvaktan på en vändning. Och några fordon kommer man heller inte att avyttra utan de som ställs kommer att behållas för att bolaget ska stå redo när marknaden skjuter fart igen.
Under tisdagen gavs information till personalen om att 20 personer kommer att varslas på grund av arbetsbrist.
Under tisdagen inleddes de första förhandlingarna med Svenska Transportarbetarförbundet, förhandlingar som ska vara slutförda under torsdagen.
De som nu berörs av varslet är de som är anställda. De enmans- och tvåmansåkerier som är anslutna till Ernsts Express drabbas inte, i alla fall inte i denna första omgång.
- Vi ska överleva det här, slår Roger Blom fast.
Han pekar också på att företaget har starka ägare som gör att man kommer att klara att som han säger övervintra det rådande läget.
- Vi jobbar också med andra marknader för att hitta nya uppdrag, säger han vidare.
En sådan ny verksamhet kan exempelvis bli transporter för bioenergibranschen, en bransch som Roger Blom själv kommer ifrån.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se
Mer läsning

Annons