Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomi kommer att kontrolleras oftare

Annons

- 2009 är ett sovjetiskt år inom bildningsförvaltningen. Det konstaterar bildningsstyrelsens ordförande Wojje Nedzewicz, mp. Anledningen till hans uttalande är den strama budget man har att brottas med och där det inte finns någon buffert alls kvar att ta av.

Vid senaste kommunfullmäktige krympte ramen för bildningsstyrelsen med tre miljoner kronor och man har nu knappt 500 miljoner kronor i budgetram för 2009.
- Skolorna måste hållas sin gene budget, slår nu bildningschef Ulf Månsson fast.

Inga extrapengar

Den budget som man har gör att det inte finns några extra pengar att ta till, utan varje rektorsområde måste klara av att göra ett plus/minus noll resultat. Av den anledningen har bildningsstyrelsen fattat beslut om att varje rektorsområde månadsvis ska kontrolleras ekonomiskt. Styrelsens ordförande Wojje Nedzewicz, mp, menar därför på att det blir ett sovjetiskt år som väntar förvaltningen.
Ulf Månsson vill dock i nuläget inte sia om det blir några personalneddragningar som en följd av budgetläget. Utan han säger att man får återkomma med detta när det gått en bit in på året och man ser hur den ekonomiska utveckling blir.
Däremot säger han att bildningsstyrelsen de senaste åren har gjort personalminskningar med mellan 25 och 30 tjänster per år. En minskning som gjorts för att anpassa verksamheten till det minskande antalet elever.

Naturliga avgångar

Han tror nu att personalminskningarna ska avstanna och att det under 2009 kommer att handla om 10 till 15 tjänster. Något som han säger att man ska kunna lösa med naturliga avgångar.
Man kommer också att bli hårdare när det gäller förskolorna och man kommer att skjuta fram utbyggnaden av dem. Uppstartsträckan för nya förskolor blir, som Wojje Nedzewicz säger det, kortare. Dock att man inte kommer att öka antalet barn i barngrupperna.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons