Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast med amfetamin i bilen • Fingeravtryck på påsen bevis

Annons

En 33-årig man från Avesta har, tillsammans med en 50-årig man från Fagersta, av Falu tingsrätt dömts till två års fängelse för narkotikabrott.
De döms för att ha handhaft 196 gram amfetamin, vilket är en tämligen stor mängd med dalamått mätt.

I slutet av oktober tilldrar sig en 50-årig man från Fagersta en polismans intresse när han befinner sig i en bil vid en bensinstation i Avesta. Samme polis-man har tidigare samma kväll noterat att den bilen stod parkerad vid en bostad i Avesta som tillhör en 33-årig man.
Polismannen tar upp ett efterföljande och begär även förstärkning. Lite senare stannar 50-åringen med bilen och polismannen får då kontakt med honom och kan även undersöka den bil som mannen färdades i.

Fingeravtryck

I bilen återfinns ett paket med 196 gram amfetamin. Och när polisen gör en fingeravtrycksundersökning av paketet finner man även ett fingeravtryck som konstateras komma från den 33-årige Avestabon. Vidare finner polisen i Fagerstabons ryggsäck en våg och så kallade redlinepåsar.
Enligt analys finns det på vågen även rester av amfetamin. Polisen kan även vid undersökning av de bådas mobiltelefoner konstatera att de haft kontakt med varandra under kvällen via mobiltelefon. De båda greps av polisen och anhölls sedermera efter beslut av åklagare. Fagerstabon häktades. När det gäller Avestabon hävdes anhållandet dagen efter, men han anhölls på nytt i sin frånvaro efter några dagar och blev senare även häktad.

Förnekar brott

Tingsrätten konstaterar i sin dom att de båda männen förnekar brott. Men att amfetaminet har påträffats i en bil som framförts av Fagerstabon och att sannolikheten är mycket liten att någon annan skulle ha glömt kvar den mängden med amfetamin i bilen. Även sannolikheten att någon skulle ha stoppat in narkotikan i bilen under tiden som Fagerstabon besökte Avestabon bedöms som liten.
Tingsrätten skriver vidare i domen att det är ställt utom allt rimligt tvivel att Fagerstabon innehaft narkotikan i syfte att överlåta den.
När det gäller Avestabon konstaterar tingsrätten att det fingeravtyck som återfanns kan binda mannen till paketet med amfetamin. Dock säger tingsrätten att det inte är bevisat att Avestabon har överlåtit narkotikan till Fagerstabon.
Men tingsrätten konstaterar att båda ska dömas för narkotikabrott och påföljden ska vara två års fängelse.

Stor mängd

196 gram amfetamin är för Dalarna en tämligen stor mängd, säger polisen som ett svar på en direkt fråga.
Polisen uppger vidare att generellt kan man säga att ett gram amfetamin på gatan kostar runt 300 kronor, och att ett gram för en “vanlig Svensson” räcker till mellan fyra och fem doser. Gränsen för grovt narkotika brott när det gäller amfetamin ligger på 250 gram.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons