Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla Byn håller inne slutbetalning

Annons

Först på måndag kan Avestas nya badhus Metropoolen öppnas för allmänheten.
Men nu beror det inte bara på höga bakteriehalter i badvattnet.
Nu är även luftkvaliteten i badhuset för dålig.
Gränsvärdena har överstigits rejält och sägs bero bland annat på att besökarna inte är tillräckligt rena när de går i bassängen.
För att få bada måste man vara ren!

Det handlar om så kallade trikloraminer som mätts och befunnits finnas i allt för hög halt.
- Trikloraminer bildas av kväve och klor. Kvävet kommer från mänskliga föroreningar typ svett. Det finns i alla badhus, säger Gamla Byns VD Jan Thamsten.
Något gränsvärde finns inte, men Världshälsoorganisationen WHO har satt en rekommenderat värde på 500 mikrogram per kubikmeter luft som inte bör överstigas. De två prover som nyligen tagits i Avestas nya badhus visar på värden om 650 och 430 mikrogram.

Vad beror det här på?


- Det visar på vikten av att vara ren när man går i bassängen. Det gäller också att man schamponerar ur spray och gele i håret. Och att man inte badar med kalsonger.
Liknande luftprover tas bara ett par gånger per år. Den senaste tidens känsla både bland badande och personal om att luften inte varit bra, fick emellertid förvaltningen att ta extra prover.

Åtgärdsprogram

- Det här kan också vara en följd av att ovanligt många har badat under sportlovet. Man kanske måste vara förutseende och klorera upp vattnet lite extra inför perioder med väldigt många besökare, säger Jan Thamsten som har sammanställt ett åtgärdsprogram.
- Vi ska tillsätta mer luft i lokalerna. Omsättningen ska bli större. Vi ska också späda vattnet med mer färskvatten. Vi höjer klorhalten och justerar upp ph-värdet från 7,2 till 7,5 så får vi se.

Nya städrutiner

Under de stängda dagarna har det halkiga golvet åtgärdats. Nya städrutiner diskuteras utifrån erfarenhet från andra badhus städar och tvättmedel.
Nytt vattenprov togs på tisdagen vars svar väntas i morgon torsdag.
- Bakteriehalten ska vara på 100. Vårt låg på 300, berättar idag Janne Vennberg om det första skälet till att stänga Metropoolen.

r I övrigt då?
- ... så fortsätter vi att åtgärda de besiktade felanmälningarna. Det handlar om en matta och målningsarbeten. Vi väntar också på förslag hur vi ska lösa kylningen i de rum där solarierna står uppställda.

r Hur kan vi vara säkra på att det här åtgärdas?
- Vi håller inne 2,5 miljoner kronor i betalningar, säger Jan Thamsten.
KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons